Myślisz o zmianie dotychczasowej diety na wegańską lub wegetariańską? Wiemy, że każda restrykcyjna dieta na początku wydaje się przerażająca. Boimy się, że posiłki nie będą miały smaku, że nie dostarczymy organizmowi wystarczającej ilości składników odżywczych, że ciężko będzie zamówić odpowiedni posiłek w restauracji, a najbardziej tego, że nie wytrwamy w postanowieniu.
Ale wiecie co? Jest jedna zasada, której zastosowanie daje prawie stuprocentową pewność, że się uda. Brzmi ona tak: w miejsce każdego mięsnego posiłku, który dotychczas występował w twojej diecie, miej w zanadrzu przynajmniej 3-4 pomysły na dania bez wykorzystania produktów pochodzenia zwierzęcego. Jeśli więc w planach był schabowy, pomyśl, jakimi innymi wspaniałymi potrawami możesz go zastąpić. Panierowane boczniaki? Potrawka z tofu? Kotlet z ciecierzycy? Zaopatrz się w wegańskie książki kucharskie, a pomysłów ci nie zabraknie. Odkryjesz bogactwo nowych smaków i z niecierpliwością będziesz czekać, aż wypróbujesz nową potrawę. W ten sposób nie będzie czasu zatęsknić za mięsem, to pewne.
Jeśli więc martwisz się, że wyeliminowanie mięsa z diety źle wpłynie na twoje zdrowie i spowoduje, że potrawy będą mdłe, mamy dla ciebie wskazówki, które pomogą ci dobrać produkty, dzięki którym twoja nowa dieta będzie zdrowa i pyszna.
KURSY ONLINE:
Pokochaj Swoje Ciało
Nieważne, jaki nosisz rozmiar, i tak możesz poczuć się dobrze w swoim ciele. Niech piękno i moc będą z Tobą!
Oto 7 produktów z kuchni weganina
1. Tofu
Nazywane serem sojowym tofu jest bogatym źródłem protein i aminokwasów. Zawiera również żelazo, wapń, magnez i witaminę B1. Z powodzeniem zastępuje mięso i jest świetnym dodatkiem do wielu potraw.
2. Warzywa strączkowe
Ciecierzyca, soczewica, fasola – to doskonałe źródło białka. Warzywa strączkowe są niezbędne w diecie weganina. Mogą stanowić bazę do naprawdę wielu potraw kuchni z całego świata.
3. Warzywa liściaste
Liście jarmużu, szpinaku, sałaty czy kapusty są doskonałym źródłem żelaza. Mogą być podstawą dań lub sałatek, świetnie sprawdzą się też w koktajlach typu smoothie.
4. Nasiona
Proteiny, fosfor, magnez, cynk, żelazo, witaminy z grupy B, witaminy K i E – to wszystko znajdziesz w nasionach owoców, takich jak słonecznik, dynia, chia, sezam czy kmin. Jedz je same lub wykorzystaj w sałatkach, kanapkach i daniach na ciepło.
5. Orzechy
Proteiny, witaminy i minerały znajdziesz również w orzechach. Orzechy to nie tylko przekąska, mogą stanowić również dodatek do dań, a orzechy nerkowca świetnie zagęszczają sosy np. w kuchni indyjskiej.
PRZECZYTAJ TEŻ:
Jak (bezboleśnie) zostać wegetarianinem
StressFree
6. Kasze
Jako zamiennik ryżu czy kuskusu, wypróbuj kaszę jaglaną, bulgur, amarantus czy komosę ryżową, które są doskonałym źródłem białka. Bulgur dodatkowo zawiera dużą ilość błonnika, witaminy z grupy B, kwas foliowy, magnez, żelazo i fosfor. Amarantus jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, skrobi i wapnia. Komosa natomiast zawiera nienasycone tłuszcze omega-3, flawonoidy oraz cynk, żelazo, magnez, witaminy z grupy B i witaminę E.
7. Przyprawy
Zaprzyjaźnij się z bogactwem zapachów i smaków oferowanych przez przyprawy. Szukaj przepisów na potrawy pochodzące z całego świata i odkrywaj nowe doznania. Dodatkowo wiele przypraw, jak np. cynamon, kurkuma, szafran czy kmin, ma wspaniałe właściwości zdrowotne. Z ich pomocą wprowadź swoją kuchnię na wyżyny smaku!