Deser, który proponuje z pewnością dostarczy Ci wiele radości i słodyczy, a gwarantuje – waga nie podskoczy w górę. Wypróbujcie koniecznie przepis na pyszne żurawinowe batoniki owsiane.
Ciasto:
- 1/4 szklanki oleju kokosowego
- 135 g drylowanych daktyli
- 150 g płatków owsianych
- 180 g migdałów
- 2 łyżki soku pomarańczowego
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Nadzienie:
- 340 g świeżych żurawin
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- skórka i sok z 1 pomarańczy
- 2 łyżki wody
- 50 g ksylitolu
Przygotowanie:
Daktyle zmiksować w malakserze i przełożyć do miski. Podobnie zmiksować płatki owsiane i migdały, dodać do daktyli. Wlać olej kokosowy i sok pomarańczowy, przyprawić i wymieszać, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. 2/3 masy wyłożyć na pergamin, rozwałkować i umieścić w lodówce. W międzyczasie wszystkie składniki nadzienia włożyć do garnka, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut. Przełożyć nadzienie do blendera, zmiksować i ostudzić. Następnie przełożyć na rozwałkowaną masę, a na wierzch dodać pozostałą część masy. Wstawić na noc do lodówki, a przed podaniem pokroić w kwadraty.
Smacznego!