Soczewica ma wiele właściwości odżywczych, jest bogata w białko, wapń, żelazo, stanowi źródło witamin A, B, C. Przez wielu zapomniana i "usunięta" z kuchni. Obecnie doceniana szczególnie przez osoby na diecie wegetariańskiej, pragnące zdrowo się odżywiać.
Tym razem proponuję prosty przepis na zupę z soczewicy. Jeśli nigdy nie mieliści okazji nic z niej przygotować, ta zupa będzie dobra na początek. Potrawa jest smaczna i sycąca.
Jak zrobić zupę z soczewicy?
Składniki
- 0,5 kg soczewicy
- 1 liść laurowy
- 3 duże marchewki, obrane i pokrojone
- 2 łodygi selera, posiekane
- 1 duża cebula, posiekana
- 2 szklanki pokrojonych pomidorów (świeżych lub z puszki)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
1. Soczewicę wypłukaj w zimnej wodzie, a następnie umieść w garnku, zalej wodą. Dodaj liść laurowy.
2. Doprowadź do wrzenia i gotuj na mniejszym ogniu, aż soczewica zmięknie.
3. Dodaj marchew, seler i cebulę – gotuj, dopóki warzywa nie zmiękną.
4. Dodaj pokrojone pomidory, oliwę z oliwek, sól i pieprz do smaku. Duś, aż soczewica stanie się bardziej kremowa. Mieszaj od czasu do czasu i dodawaj wrzącej wody (jeśli to konieczne), aby zapobiec przywieraniu.
Gdy wszystko będzie już miękkie można siadać do stołu – smacznego 🙂