Olej kokosowy - zastosowanie

Olej kokosowy ma wiele cennych właściwości i warto się z nim zaprzyjaźnić. Jak go wykorzystać i czy naprawdę warto?

Olej kokosowy jest olejem roślinnym powstającym poprzez tłoczenie twardego miąższu orzechów palmy kokosowej. Kupując warto zwrócić uwagę, aby olej był tłoczony na zimno i nierafinowany, gdyż to pozbawia go cennych składników. W takiej postaci jest droższy, jednak zdrowszy.   

   

Olej kokosowy – co w nim drzemie?

Olej kokosowy jest tłuszczem bogatym w cenne właściwości. Znajdziemy w nim nasycone kwasy tłuszczowe (m.in. kwas laurynowy, palmitynowy, kaprylowy), jak i nienasycone (m.in. kwas oleinowy, linolenowy). Zawiera witaminę B2, B6, E i C, kwas foliowy, potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo, sód i cynk. 

 

 

Można go stosować profilaktycznie lub przy różnego rodzaju dolegliwościach. Wzmacnia odporność, ma działanie przeciwwirusowe i antybakteryjne, wspomaga pracę układu pokarmowego, przyśpiesza przemianę materii. Obniża ryzyko cukrzycy, chorób serca i poprawia poziom cholesterolu. Zawiera naturalne antyoksydanty – zwalcza wolne rodniki przyczyniając się tym samym do opóźnienia procesów starzenia się skóry. Chroni ją także przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych. 

 

Olej kokosowy – zastosowanie 

Olej kokosowy wspomaga zdrowie, pomaga zachować urodę oraz przydaje się w kuchni. Oto niektóre z jego zastosowań:

  • Olej kokosowy w kuchni:
    – można go stosować zamiast masła – do smarowania pieczywa
    – dodaj łyżeczkę oleju koksowego do ulubionego smoothie
    – posmaruj nim delikatnie patelnie, a następnie usmaż jajka
    – zrób smaczne, pieczone ziemniaki – rozgrzej piekarnik, ziemniaki pokrój w plasterki, posmaruj je lekko olejem kokosowym, umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika na ok. 15 minut
    – zamiast oleju roślinnego, używaj do pieczenie kokosowego
    – robiąc grzanki z serem, zamiast masła użyj oleju kokosowego
    – dodaj do kawy lub herbaty łyżeczkę oleju kokosowego, by uzyskać kokosowy posmak
  • Olej kokosowy dla urody i zdrowia
    – po zmieszaniu oleju kokosowego z solą himalajską otrzymasz peeling do twarzy, zaś mieszkając go z cukrem – peeling do ciała
    – sprawdzi się jako błyszczyk do ust – wystarczy posmarować
    – złagodzi otarcia skóry (od pieluchy) u dziecka – wystarczy posmarować
    – do smarowania skóry z rozstępami
    – jako olejek do masażu
    – balsam nawilżający do ciała – do stosowania po kąpieli
    – do łagodzenia poparzeń słonecznych
    – jako krem do twarzy – nawilża, wygładza zmarszczki
    – dodatek do kąpieli – 1/4 szklanki wcześniej delikatnie roztopionego oleju wlewamy do wanny z wodą
    – nawilży suchą, szorstką skórę – np. stóp, łokci
    – odżywi włosy – niewielką ilość oleju kokosowego należy wetrzeć we włosy wieczorem – najlepiej w końcówki. Zawiązać w luźny kok; rano następnego dnia umyć włosy
    – spożycie 2 łyżeczek dziennie oleju pomaga przyśpieszyć metabolizm
    – złagodzi obtarcia, odparzenia, zadrapania
    – nawilża skórę po goleniu; bywa również używany jako krem do golenia

Gdzie można kupić olej kokosowy? 

Olej kokosowy cieszy się coraz większą popularnością – dlatego można go kupić w większości dużych sklepów. Oferuje go również wiele sklepów internetowych. Starajmy się zwracać uwagę na datę ważności, pochodzenie produktu i nie kupować z anonimowych źródeł. 

 

Jeśli znacie inne możliwości zastosowania oleju kokosowego – napiszcie w komentarzu:) 

 

——————————————–
W oparciu o (stan na 07.2014): 

Aurora Geib, Coconut Oil – Here's what you need to know about this amazing rejuvenation and healing oil, 

http://www.naturalnews.com/036156_Coconut_oil_superfood_healing.html#ixzz1xi7IZDJi

Anthony D. Nelson, 50 Ways to Use Coconut Oil to Better Your Life, http://www.swansonvitamins.com/blog/natural-health-tips/using-coconut-oil

 

* Artykuł nie stanowi  porady medycznej, lekarskiej czy farmaceutycznej. Czytelnik przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji co do leczenia, powinien skonsultować się (w zależności od potrzeb) z lekarzem lub farmaceutą.