Otocza nas wiele roślin, zwykle jednak jesteśmy w stanie nazwać właściwości niewielu z nich. Reszcie zostaje przypięta etykieta chwast, jakaś trawa, zielsko. Odkryjmy bogactwo świata roślin – Łukasz Łuczaj jest w tym doskonałym przewodnikiem.

„Dzikie rośliny jadalne” to książka, którą warto przeczytać. Na swojej stronie internetowej jej autor napisał –  „Postanowiłem dzisiaj uwolnić tekst mojej pierwszej książki (…) w wydaniu drugim poprawionym”- jest możliwość więc zapoznać się z jej treścią. Można też zakupić wersję papierową.

„… zabrałem się za pisanie książki, pamiętam 1 listopada 2001…wspomina Łukasz Łuczaj. Pisałem regularnie 4 godziny dziennie. Pod koniec marca była gotowa. W pierwszym wydaniu było dużo literówek i mało przepisów. W drugim wydaniu z 2004 poprawiłem większość błędów i dodałem trochę zdjęć i przepisów, więc książka urosła o kilkadziesiąt stron. Bądźcie wyrozumiali dla testu tej książki… Powstał on (w jego pierwszej wersji) aż 13 lat temu. To kawał czasu, epoka. Wiem teraz 10 razy więcej o dzikich roślinach, zmieniły mi się też trochę poglądy na temat jadalności niektórych gatunków (tzn. jestem jeszcze bardziej optymistyczny) i pewnie dorzuciłbym jeszcze z 50 jadalnych taksonów naszej flory”.

W książce znajdziecie wiele opisów roślin – szczególnie pod kątem tego, czy i jak można je zjeść – wykorzystać w kuchni. Eksperymentujcie z rozwagą.

 

Przeczytaj książkę 

 

  • Dzikie rośliny jadalne Polski: przewodnik survivalowy
  • Łukasz Łuczaj
  • Wydawnictwo Chemigrafia, Krosno, 2004, Wydanie II poprawione
  • ISBN   83-904633-5-0
  • Copyright by Łukasz Łuczaj
ZOBACZ TEŻ:
Herbata z przydomowych ziółRosyjska herbata z wierzbówki kiprzycy
Małgosia Corvalan