Sezon na przeziębienia uważamy za oficjalnie otwarty. Ale nie ma co panikować, ani szaleć z zakupami leków. Dlaczego? Zadba o nas naturalna apteka – siła ziół pomoże nam w walce z wirusami!

Wystarczy kilka składników i sami w domu możemy przygotować syrop antywirusowy, który będzie przeciwdziałał przeziębieniom, a jeśli wirus już nas dopadł – pomoże walczyć z infekcją. Przepis pochodzi z książki Zioła dla smaku, zdrowia i urody Małgorzaty Kaczmarczyk, w której autorka pokazuje sposoby wykorzystania ziół w codziennym życiu – od kosmetyków przez leki po nalewki.

 

Jak zrobić ziołowy syrop na przeziębienie

 

Co będzie potrzebne:

– zioła (po 2 łyżki: kwiatów nagietka; liści melisy, babki lancetowatej, łoczygi; owoców czarnego bzu, głogu)

– 600 g cukru

– 600 ml wody

– 3 cytryny

 

Przygotowanie:

1. Do wrzątku wrzuć owoce głogu i czarnego bzu, przykryj. Utrzymuj w stanie wrzenia przez 5 minut. Dodaj resztę poszatkowanych ziół, przykryj i wlej sok z cytryn.

2. Przykryj garnek pokrywką na godzinę albo na całą noc i dokończ syrop rano.

3. Odcedź rośliny, mocno wyciśnij, zmierz pojemność uzyskanego wywaru. Powinieneś uzyskać 600 ml wywaru: jeśli jest go za mało, to wodą przelej wyciśniętą masę roślin i połącz brakującą część z podstawowym wywarem.

KURSY ONLINE:
proste-zycieProste Życie
Porządek w głowie, życiu i domu

4. Przefiltrowany wywar zasyp cukrem w stosunku 1:1 i podgrzewaj aż do jego rozpuszczenia. Przelej do wyparzonych butelek lub słoików, odstaw w ciemne miejsce. W czasie infekcji przyjmuj po łyżce syropu co 1–2 godziny.

5. Syrop przechowuj w zimnym miejscu przez pół roku. Cukru możesz użyć mniej, jedynie do uzyskania słodkości, ale wtedy postępuj tak jak przy pasteryzacji – wlej gorący wywar do wyparzonych słoików, wytrzyj do suchości brzegi słoika i pokrywkę.

 

Użyte rośliny mają działanie wirusobójcze, utrudniają przenikanie wirusa przez ściany komórek. Dodatek owoców lub kwiatów głogu wpływa na wzmocnienie serca osłabionego chorobą.

Wskazówka: Nowego oręża do walki z wirusami musisz dostarczać organizmowi co 2 godziny – nie wystarczy zażywać leku 3 razy dziennie. Odwar możesz łączyć nie tylko z cukrem, lecz także z miodem lipowym lub z sokiem z rokitnika czy z dzikiej róży. Witamina C zawarta w tych owocach wspomoże walkę z chorobą. Sok z rokitnika, nawet przetworzony, ma jej całkiem sporo, gdyż roślina ta nie zawiera enzymu rozkładającego witaminę C w czasie obróbki.

PRZECZYTAJ TEŻ:
PrzeziębieniePrzeziębienie – jak je wykorzystać?
Marzena Kud