Bałwanek z jajek będzie ozdobą każdego stołu – szczególnie, jeśli przygotujecie ich przynajmniej kilkanaście i ustawicie na liściach sałaty. Nie tylko dzieciom się spodobają i chętnie po nie sięgną. 

Śnieżny powiew zimy w domu. I do tego całkiem smaczny.

Uśmiechniętego bałwanka z jajek zrobicie szybko, a efekt na pewno wywoła niejeden uśmiech.

Jak zrobić bałwanka z jajek

Do zrobienia jednego bałwanka będziesz potrzebować:

  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 2 plastry marchewki (o większej i mniejszej średnicy)
  • kilka ziaren pieprzu lub ziela angielskiego
  • gałązkę koperku lub natki z pietruszki
  • kawałek marchewki w kształcie noska
  • 2 wykałaczki

Jajka umieszczamy jedno na drugim (na dole większe) – należy je dobrze spiąć wykałaczką. Na górze konstrukcji montujemy kapelusz z marchewek (tu także pomoże kawałek wykałaczki), potem oczy i guziki z pieprzu oraz nosek z marchewki, miotłę z koperku i bałwanek gotowy!

 

Źródło: miastodzieci.pl