Bałwanek z jajek będzie ozdobą każdego stołu – szczególnie, jeśli przygotujecie ich przynajmniej kilkanaście i ustawicie na liściach sałaty. Nie tylko dzieciom się spodobają i chętnie po nie sięgną.
Śnieżny powiew zimy w domu. I do tego całkiem smaczny.
Uśmiechniętego bałwanka z jajek zrobicie szybko, a efekt na pewno wywoła niejeden uśmiech.
Jak zrobić bałwanka z jajek
Do zrobienia jednego bałwanka będziesz potrzebować:
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 2 plastry marchewki (o większej i mniejszej średnicy)
- kilka ziaren pieprzu lub ziela angielskiego
- gałązkę koperku lub natki z pietruszki
- kawałek marchewki w kształcie noska
- 2 wykałaczki
Jajka umieszczamy jedno na drugim (na dole większe) – należy je dobrze spiąć wykałaczką. Na górze konstrukcji montujemy kapelusz z marchewek (tu także pomoże kawałek wykałaczki), potem oczy i guziki z pieprzu oraz nosek z marchewki, miotłę z koperku i bałwanek gotowy!
Źródło: miastodzieci.pl