Chciałabyś podać swojej rodzinie coś pysznego i zdrowego, a jednocześnie niebanalnego? Może spróbujesz zamknąć w słoiku słodki i pachnący smak, którym będziecie się delektować przy różnych okazjach, wykorzystując go do kanapek, sosów lub deserów?

Jeśli nudzą cię sklepowe dżemy i marmolady i chciałabyś spróbować czegoś nowego, zrób własną konfiturę. W sieci i książkach kucharskich znajdziesz wiele przepisów wykorzystujących przeróżne owoce, my jednak proponujemy zatrzymać smak lata przygotowując konfiturę z gruszek, czerwonej porzeczki i geranium, którą znaleźliśmy w książce Zioła dla smaku, zdrowia i urody Małgorzaty Kaczmarczyk

 

Przepis na konfiturę z gruszek, czerwonej porzeczki i geranium

 

Co będzie potrzebne:

 

1½ kg gruszek

500 g czerwonej porzeczki

3 liście geranium

600 g cukru brązowego (Demerara)

3–4 łyżki masła brązowego

 

Sposób przygotowania:

 

1. Gruszki obierz i pokrój. Razem z porzeczkami (użyj mrożonych, jeśli nie masz świeżych) wrzuć na patelnię z grubym dnem, podlej odrobiną wody i przesyp cukrem.

 

2. W trakcie smażenia rozgniataj gruszki o brzegi patelni. Owoce te mają w sobie wiele słodyczy, dlatego użyj mniej cukru i dla zrównoważenia smaku dołóż zamrożone porzeczki.

PRZECZYTAJ TEŻ:
ciasto z czarną porzeczkąPrzepis na pyszne ciasto z czarną porzeczką
Joanna Engel

 

3. Gdy uznasz, że uzyskałeś odpowiednią gęstość, do gorącej konfitury wrzuć liść geranium, przykryj na 20 minut. Sprawdź, czy całość jest wystarczająco aromatyczna, ewentualnie dorzuć jeszcze 2 liście. Geranium wyciągnij z masy.

 

4. Na koniec dodaj kilka łyżek masła brązowego. Wymieszaj i gorącą konfiturę wkładaj do wyparzonych słoików. Możesz też włożyć przestudzoną konfiturę, ale wtedy musisz poddać ją pasteryzacji.

 

Wskazówka: Gruszka odda dużo soku – pozbycie się go ułatwi kilkakrotne podgrzewanie i gaszenie. Po pierwszym oddaniu soku przez gruszki i porzeczki możesz go odlać i dopiero wtedy dodać cukier i smażyć konfiturę. Z soku możesz zrobić ocet (koniecznie dodaj matkę octową) lub kompot.