Jakie mają właściwości i dlaczego warto jeść jagody Goji? Czy rzeczywiście wpływają korzystanie na nasze zdrowie?

Owoce Goji, zwane inaczej azjatycką wilczą jagodą, rosną na krzewie, który osiąga wysokość do 3 m wysokości.  

Jego nazwa to kolcowój pospolity. Liście tego krzewu są szarozielone i długie, kwiaty zaś fioletowo purpurowe. Owoce są bardzo niewielkie, czerwone o podłużnym kształcie. Mają przyjemny, słodki smak. Owoce te pochodzą z Tybetu, ale są także spotykane w innych zakątkach Azji, a także w Europie i Ameryce Północnej.

Jagody Goji to przede wszystkim wspaniałe źródło witaminy C – w 100 g znajduje się jej 2500 mg. Są także bogatym źródłem witamin z grupy B: B1, B2, B6. Ponadto posiadają także inne składniki odżywcze takie jak żelazo, cynk, wapń, selen oraz błonnik.

Owoce Goji są również źródłem antyutleniaczy – flawonoidów i fitosteroli, a przede wszystkim beta-sitosterolu. Związek ten wykazuje działanie przeciwzapalne, obniża poziom cholesterolu LDL oraz reguluje pracę serca i ciśnienie krwi. Ma także pozytywny wpływ na bóle miesiączkowe u kobiet i może wspomagać leczenie raka szyjki macicy.

W owocach tych odkryto także związek – solavetivon, silny czynnik przeciwgrzybiczny i antybakteryjny.

Jagody Goji – właściwości

Wielu naukowców uważa, że jagody Goji mają szereg niezwykłych właściwości:
 

• zwiększają energię życiową i libido

• wspomagają walkę z otyłością

• wspomagają leczenie chorób serca – dzięki hamowaniu syntezy cholesterolu

• wspomagają leczenie chorób nerek, płuc i wątroby – pomagają w jej odtruwaniu

• odwracają procesy starzenia się

• wspomagają leczenie chorób reumatycznych

• mają silne działanie antynowotworowe

• zwiększają efektywność układu odpornościowego

• poprawiają wzrok dzięki obecności zeaksantyny

• wpływają na kondycję prostaty u mężczyzn i problemach z impotencją.

 

Uwaga!
Owoce Goji mają właściwości antyzakrzepowe, dlatego też muszą być uważnie stosowane przez osoby, które zażywają leki o takim działaniu.

Nie ma dostatecznie wielu wiarygodnych badań, aby uznać owoce Goji za panaceum na wszelkie choroby. Natomiast warto traktować je jako zdrową przekąskę i dobre źródło witaminy C w naszej diecie.

 

* Artykuł nie stanowi  porady medycznej, lekarskiej czy farmaceutycznej. Czytelnik przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji co do leczenia, powinien skonsultować się (w zależności od potrzeb) z lekarzem lub farmaceutą.