Brak wam czasu lub chęci na stanie przy kuchni zbyt długo? Nie ma problemu – możecie przygotować obiad w tempie ekspresowym! Smaczny, zdrowy i do tego prosty… Tu nie ma co zepsuć – obejdzie się więc bez stresu!
Gdy nie macie pomysłu na obiad warto się zastanowić, w jakie warzywa obfituje dany sezon. Mając tego świadomość, dużo szybciej i mniejszym nakładem środków będziecie mogli przygotować coś smacznego i… kolorowego.
Wystarczy odrobina fantazji, by na stole pojawiły się prawdziwe pyszności. Uważajcie – bo ślinka cieknie na ten widok i zapach!
A oto kilka inspiracji na szybki obiad z wykorzystaniem warzyw sezonowych!
Kalafior, brokuł, brukselka, szparaga… każde z nich wystarczy tylko ugotować w lekko osolonej wodzie – polać stopionym masełkiem (albo i nie), a następnie posypać bułką tartą zrumienioną wcześniej na patelni! Pyszności. Zróbcie więcej, bo szybko zniknie!
Zasada jest jedna – nie ma zasad! Wszystkie warzywa, które uznacie, że dadzą się usmażyć/dusić na patelni (i które lubicie) – powinny w niej wylądować. Ziemniaki pokrojone w plastry, marchewka, pieczarki, papryka, kukurydza, szparaga… Możliwości jest wiele i to, ile kolorów i smaków znajdzie się później na talerzu, zależy tylko i wyłącznie od waszej inwencji twórczej. Jeszcze tylko duża poraja ziół do smaku, pieprz, sól i gotowe:) Zdrowszą alternatywą jest ugotowanie warzyw na parze. Ps Ciekawym pomysłem na obiad będzie również – brukselka duszona z porem.
Jako dodatek – mieszanka sałat skropiona oliwą z oliwek. Możecie również szybko przygotować kuskus, ugotować makaron lub ryż i podać z sosem. Przepis na sos – Szybki, prosty sos do makaronu Ewentualnie – przetestujcie sos z kurek.
Smacznego:)