brukselka

Wiele dzieci słysząc tylko to słowo nie wie, w którą stronę ma uciekać. Nawet dorośli potrafią się skrzywić na wieść, że akurat ona zostanie podana na stół – brukselka obrosła już legendą! Niestety bardzo niepochlebną. Wypróbujcie nasz przepis i przekonajcie się, że nie ma się czego bać! Danie z brukselki może być rewelacyjne!

Odpowiednio przyrządzona, jest nie tylko smaczna, ale i bardzo zdrowa. Jest to warzywo, które zawiera wiele cennych mikro i makroelementów. Bogate źródło m.in. magnezu, wapnia, żelaza. Zawiera też sporo witamin, w tym wit. C, E, K, oraz te z grupy B. 

Dania z brukselki – brukselka duszona z porem

Przepis jest bardzo prosty, tani i zarazem mało czasochłonny. Zanim powiecie – "Brukselka jest niedobra" – koniecznie go przetestujcie. Może się okazać, że zakochacie się w tym warzywie od pierwszego kęsa.

Składniki:

  • 30 dag brukselki
  • 1 duży por
  • mała puszeczka przecieru pomidorowego
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 2 garście pestek ze słonecznika
 
Wykonanie:
 
Por pokroić na plasterki. Brukselkę na ćwiartki lub też na plasterki. Smażyć na patelni kilka minut na oleju lub maśle ghee. Dodać przecier pomidorowy, sos sojowy i 1/4 szklanki wody. Dusić pod przykryciem. Przed podaniem posypać uprażonym na patelni słonecznikiem.
Podawać z ziemniakami. Smacznego!
 
 
Dania z brukselki
 
Duszoną brukselkę można jeść samą lub podawać z ziemniakami. Mam nadzieję, że będzie Wam smakowało tak bardzo, jak mi i mojej rodzinie. Smacznego!