Dania z brukselki: brukselka duszona z porem
Wiele dzieci słysząc tylko to słowo nie wie, w którą stronę ma uciekać. Nawet dorośli potrafią się skrzywić na wieść, że akurat ona zostanie podana na stół – brukselka obrosła już legendą! Niestety bardzo niepochlebną. Wypróbujcie nasz przepis i przekonajcie się, że nie ma się czego bać! Danie z brukselki może być rewelacyjne!
Odpowiednio przyrządzona, jest nie tylko smaczna, ale i bardzo zdrowa. Jest to warzywo, które zawiera wiele cennych mikro i makroelementów. Bogate źródło m.in. magnezu, wapnia, żelaza. Zawiera też sporo witamin, w tym wit. C, E, K, oraz te z grupy B.
Dania z brukselki – brukselka duszona z porem
Przepis jest bardzo prosty, tani i zarazem mało czasochłonny. Zanim powiecie – "Brukselka jest niedobra" – koniecznie go przetestujcie. Może się okazać, że zakochacie się w tym warzywie od pierwszego kęsa.
Składniki:
- 30 dag brukselki
- 1 duży por
- mała puszeczka przecieru pomidorowego
- 5 łyżek sosu sojowego
- 2 garście pestek ze słonecznika
Wykonanie:
Por pokroić na plasterki. Brukselkę na ćwiartki lub też na plasterki. Smażyć na patelni kilka minut na oleju lub maśle ghee. Dodać przecier pomidorowy, sos sojowy i 1/4 szklanki wody. Dusić pod przykryciem. Przed podaniem posypać uprażonym na patelni słonecznikiem.
Podawać z ziemniakami. Smacznego!
Duszoną brukselkę można jeść samą lub podawać z ziemniakami. Mam nadzieję, że będzie Wam smakowało tak bardzo, jak mi i mojej rodzinie. Smacznego!
Autor: Nikola Libert Ceni rozwiązania proste i skuteczne. Preferuje naturalne, ekologiczne kosmetyki - bez szkodliwej chemii. Je zdrowo i z pomysłem. Kocha życie, dużo się śmieje. Uwielbia ekologiczne ogrodnictwo i permakulturę.