Cukrzycy stosują dietę o niskim indeksie glikemicznym. Jadłospis musi zawierać 5-6 małych posiłków, które powinny być spożywane o regularnych porach. Nie zaleca m.in. jedzenia słodkich śniadań. Ostatni posiłek natomiast powinien być spożywany tuż przed snem, aby zapobiec nocnej hiperglikemii i napadowi głodu. Bardzo ważne jest, by trawienie pokarmów trwało dłużej, dzięki czemu glukoza do krwi jest uwalniana wolniej.

Sprzyja temu między innymi łączenie w diecie węglowodanów z tłuszczami. Cukrzyk powinien ograniczyć do minimum spożycie pokarmów zawierających cukry proste, przede wszystkim słodycze, miód i niektóre surowe owoce. Jednocześnie ważne jest spożywanie dużej ilości błonnika, który można znaleźć głównie w produktach zbożowych, warzywach i owocach. Wskazane jest spożywanie produktów zbożowych i ziemniaków, ale tylko ugotowanych poprzedniego dnia, ponieważ wytwarza się w nich skrobia oporna, dzięki czemu te produkty są lepiej tolerowane przez cukrzyka.  

 

Dieta cukrzycowa – co wolno jeść?

 

Owoce zawierają fruktozę, czyli cukier prosty, dlatego na ogół nie są zalecane cukrzykom. Na szczęście niektóre z nich mają niski indeks glikemiczny, dzięki czemu nie muszą być całkowicie wyłączone z diety. Do owoców odpowiednich dla cukrzyka należą m.in. czarne porzeczki, awokado czy jabłka. Średni indeks glikemiczny mają natomiast np. kiwi i winogrona, a najwięcej fruktozy dostarczają banany, arbuzy i wszystkie owoce suszone. Warto unikać owoców dojrzałych lub przejrzałych, które zawierają więcej cukru. Owoce są zarazem bogate w błonnik, ważny składnik w diecie cukrzyka, a jeszcze więcej mają go warzywa. Niski indeks glikemiczny mają m.in. pomidory, papryka, cebula i czosnek. Dobrym napojem dla cukrzyków, obok wody, są soki warzywne. Jeśli chodzi o pieczywo i makarony, najlepiej wybierać te pełnoziarniste. Od niedawna dostępne są specjalne cukierki dla cukrzyków, które zamiast cukrem, są słodzone ksylitolem lub stewią.

KURSY ONLINE:
pokochaj-swojePokochaj Swoje Ciało
Nieważne, jaki nosisz rozmiar, i tak możesz poczuć się dobrze w swoim ciele. Niech piękno i moc będą z Tobą!

Jadłospis dla cukrzyka

 

Przygotowaliśmy przykładowy jadłospis dla cukrzyka, w którym do każdego posiłku podajemy alternatywne dania, uwzględniając pokarmy odpowiednie dla wegetarian.

Śniadanie: 2 kanapki z jajkiem i ogórek lub jajecznica gotowana na parze, 2 kromki chleba i ogórek lub twarożek z ogórkiem i pomidorem oraz 2 kromki chleba

II Śniadanie: jogurt naturalny z płatkami i siemieniem lnianym lub porcja sałatki sera feta, pomidorów koktajlowych i szpinaku

Obiad: pierś z kurczaka z kaszą gryczaną i surówką z czerwonej kapusty lub kotlety z czerwonej fasoli z kaszą gryczaną i surówką z kapusty kiszonej i marchewki

Podwieczorek: 2 wafle ryżowe lub garść mieszanki orzechów

Kolacja: kanapka z szynką i pomidorem lub bułka grahamka z twarogiem z tuńczykiem i cebulą lub z pastą z soczewicy

Ostatni posiłek przed snem: ciasto drożdżowe ze szklanką mleka/kefiru lub sucharki

Dodatkowo w ciągu doby należy spożywać minimum 2 litry płynów.

 

Przepisy dla cukrzyków

 

  • Naleśniki dla cukrzyka

Ciasto na naleśniki

składniki:

–  1 szklanka mąki pszennej,

–  1 szklanka mleka,

–  2 jajka,

–  szczypta soli,

–  woda (w zależności od potrzeb),

–  olej lub oliwa do smażenia.

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki należy wymieszać za pomocą miksera. Następnie po odczekaniu ok. pół godziny smażyć po obu stronach na rozgrzanej patelni, na tłuszczu. 

Najlepszymi naleśnikami dla cukrzyka będą takie, do których użyjemy mąki pszennej, pełnoziarnistej i dodamy do ciasta rozdrobnione płatki owsiane. Jeśli chodzi o nadzienie, dobrym rozwiązaniem będzie pesto z bazylii lub kasza gryczana z serem białym i cebulą. 

 

  • Zupa dla cukrzyka

Składniki:

– 3 ziemniaki, 

– 1 marchew,

– pół główki kalafiora,

– natka pietruszki,

– 2 łyżki śmietany 18%,

– sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Warzywa umyć. Następnie ziemniaki i marchew obrać i pokroić w kostkę, kalafior pokroić na różyczki i włożyć do gotującej się wody. Gdy warzywa będą miękkie, dodać śmietanę, sól, pieprz i posiekaną natkę pietruszki. 

Warto nie kroić warzyw drobno, aby spowolnić proces trawienia. Nieodpowiednie dla cukrzyków są zupy krem.