Szkoła jest dobrym miejscem na wdrażanie i promocje zdrowego stylu odżywiania. Ze względu na to, że dzieci spędzają w niej większą część dnia ważne jest, aby zapewnić im dostęp do pełnowartościowych posiłków, dzięki którym młode organizmy będą dobrze się rozwijać.
W ramach kampanii „Pora na pomidora” Magdalena Jarzynka–Jendrzejewska, ekspert ds. zdrowego odżywiania radzi, jak skutecznie włączyć owoce i warzywa do codziennej diety dzieci oraz jakie korzyści płyną z ich regularnego spożywania.
Aby zadbać o zdrową dietę wspierającą rozwój ucznia należy pamiętać o urozmaiceniu jadłospisu oraz regularności posiłków. Dzieci w wieku szkolnym są w okresie intensywnego wzrostu, a także potrzebują odpowiednich składników odżywczych do odpowiedniej pracy układu nerwowego. Bogactwem witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego rozwoju młodego organizmu są owoce i warzywa. Dlatego warto pamiętać o tym, aby każdy posiłek wzbogacić właśnie o te produkty.
Owocowo – warzywna tablica Mendelejewa
Składniki mineralne, na które warto zwrócić uwagę u uczniów to wapń, żelazo, magnez i jod. Wapń jest głównym budulcem kości, dlatego jego odpowiedni poziom zapobiega krzywicy, przyspiesza kostnienie i tworzenie zębów, a także wzmacnia odporność oraz zapewnia prawidłowy przebieg reakcji w układzie nerwowym. Znajdziemy go w mleku i jego produktach, ale także w zielonych warzywach – natce pietruszki, jarmużu, szczypiorku, brokułach, kapuście gotowanej oraz owocach – morelach.
Dzieci w wieku rozwojowym są narażone na niedobory żelaza. Odpowiedni jego poziom poprawia sprawność umysłową i zdolność koncentracji. Ten składnik mineralny możemy znaleźć m.in. w produktach roślinnych, takich jak buraki, fasola, groch, ciecierzyca, zielone warzywa – natka pietruszki, szpinak, jarmuż, brukselka, brokuł oraz w śliwkach suszonych. Do prawidłowego wzrostu dziecka przyczynia się także jod. Minerał ten w większych ilościach występuje w rybach, ale znajdziemy go także w ziemniakach, marchewce, burakach, cebuli, czosnku, szpinaku i rzeżusze.
Ważnym składnikiem jest również magnez, gdyż bierze on udział w procesie przewodzenia impulsów nerwowych w tkance mózgowej, a dodatkowo zwiększa odporność na stres. Dobre źródła magnezu to między innymi – groch, fasola oraz szpinak.
– Należy pamiętać, aby zapewnić naszym pociechom pełnowartościowy posiłek, który mogą zabrać ze sobą do szkoły. Możemy przygotować dziecku pokrojone do pojemnika różne owoce albo po prostu wrzucić do plecaka jabłko – duża ilość pektyn da uczucie sytości na długo, witamina C wpłynie na odporność, a żelazo i potas wzmocnią mięśnie, serce i układ nerwowy. Do kanapek koniecznie dodajmy surowe warzywa – sałatę, plasterki ogórka, rzodkiewki, słupki papryki, małe pomidorki, obrane marchewki czy kalarepkę. Dobrym pomysłem są także pasty do kanapek – zwłaszcza te z warzyw strączkowych – np. fasoli, grochu czy cieciorki, w których dostarczymy młodemu organizmowi całą serię składników odżywczych, witamin i minerałów. W ramach inspiracji polecam stronę www.poranapomidora.com, na której można znaleźć wiele cennych informacji oraz sprawdzone przepisy na dania z warzyw i owoców – mówi ekspert kampanii Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska.
Zdrowe odżywianie – witaminy
Witamina C wzmacnia odporność na infekcje, wspomaga układ krwionośny, a także zwiększa przyswajalność żelaza. Największą ilość witaminy C zawierają świeże owoce – czarne i czerwone porzeczki, jabłka, truskawki oraz warzywa – brukselka, zielona papryka, kalafior, szpinak, kapusta, pomidory, ziemniaki.
Kolejna ważna dla dzieci witamina to A – zwiększa odporność oraz jest niezbędna w procesach widzenia. Witaminę A znajdziemy m.in. w brokułach, marchewce, papryce czerwonej, pomidorze, dyni, boćwinie oraz brzoskwiniach, śliwkach i morelach.
Warto także zadbać o odpowiedni poziom witamin z grupy B. Witamina B1 jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania komórek nerwowych i serca. Jej źródłem są między innymi warzywa i owoce, np. kalafior, kapusta włoska i czerwona, szpinak, brukselka, ziemniaki, groch, fasola i porzeczki. Kolejna witamina z tej grupy to B2, która wspiera wzrost i zwiększenie wagi u dzieci. Szczególnie bogate w tę witaminę jest mleko i jego przetwory, ale znajdziemy ją także w grochu, fasoli, natce pietruszki, selerze naciowym oraz szpinaku. Dobrze jest pamiętać o witaminie B6, gdyż odpowiada ona za prawidłowe działanie układu nerwowego, ma wpływ na ciśnienie krwi i pracę serca, a także podnosi odporność organizmu. Sporo witaminy B6 znajdziemy w papryce czerwonej, ziemniakach, szpinaku, kapuście, marchewce i bobie. Do witamin z grupy B należy też kwas foliowy regulujący wzrost i funkcjonowanie wszystkich komórek, a także wpływający na system nerwowy i pracę mózgu. Dobre źródła kwasu foliowego to: sałata, szpinak, kapusta, brokuły, szparagi, kalafior, brukselka, pomidory, groch, fasola, soczewica i buraki.
Brak wiedzy na temat zdrowego żywienia zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych niesie ze sobą poważne konsekwencje. W diecie dziecka powinny znajdować się produkty z wszystkich grup pokarmowych, oczywiście z naciskiem na te najzdrowsze, do których zaliczamy właśnie warzywa i owoce.
Żródło – mat.pras.kampanii „Pora na pomidora”