Szkoła jest dobrym miejscem na wdrażanie i promocje zdrowego stylu odżywiania. Ze względu na to, że dzieci spędzają w niej większą część dnia ważne jest, aby zapewnić im dostęp do pełnowartościowych posiłków, dzięki którym młode organizmy będą dobrze się rozwijać.

W ramach kampanii „Pora na pomidora” Magdalena Jarzynka–Jendrzejewska, ekspert ds. zdrowego odżywiania radzi, jak skutecznie włączyć owoce i warzywa do codziennej diety dzieci oraz jakie korzyści płyną z ich regularnego spożywania.

Aby zadbać o zdrową dietę wspierającą rozwój ucznia należy pamiętać o urozmaiceniu jadłospisu oraz regularności posiłków. Dzieci w wieku szkolnym są w okresie intensywnego wzrostu, a także potrzebują odpowiednich składników odżywczych do odpowiedniej pracy układu nerwowego. Bogactwem witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego rozwoju młodego organizmu są owoce i warzywa. Dlatego warto pamiętać o tym, aby każdy posiłek wzbogacić właśnie o te produkty.

Owocowo – warzywna tablica Mendelejewa

Składniki mineralne, na które warto zwrócić uwagę u uczniów to wapń, żelazo, magnez i jod. Wapń jest głównym budulcem kości, dlatego jego odpowiedni poziom zapobiega krzywicy, przyspiesza kostnienie i tworzenie zębów, a także wzmacnia odporność oraz zapewnia  prawidłowy przebieg reakcji w układzie nerwowym. Znajdziemy go w mleku i jego produktach, ale także w zielonych warzywach – natce pietruszki, jarmużu, szczypiorku, brokułach, kapuście gotowanej oraz owocach – morelach.

Dzieci w wieku rozwojowym są narażone na niedobory żelaza. Odpowiedni jego poziom poprawia sprawność umysłową i zdolność koncentracji. Ten składnik mineralny możemy znaleźć m.in. w produktach roślinnych, takich jak buraki, fasola, groch, ciecierzyca, zielone warzywa – natka pietruszki, szpinak, jarmuż, brukselka, brokuł oraz w śliwkach suszonych. Do prawidłowego wzrostu dziecka przyczynia się także jod. Minerał ten w większych ilościach występuje w rybach, ale znajdziemy go także w ziemniakach, marchewce, burakach, cebuli, czosnku, szpinaku i rzeżusze.

Ważnym składnikiem jest również magnez, gdyż  bierze on udział w procesie przewodzenia impulsów nerwowych w tkance mózgowej, a dodatkowo zwiększa odporność na stres. Dobre źródła magnezu to między innymi – groch, fasola oraz szpinak.

Należy pamiętać, aby zapewnić naszym pociechom pełnowartościowy posiłek, który mogą zabrać ze sobą do szkoły. Możemy przygotować dziecku pokrojone do pojemnika różne owoce albo po prostu wrzucić do plecaka jabłko – duża ilość pektyn da uczucie sytości na długo, witamina C wpłynie na odporność, a żelazo i potas wzmocnią mięśnie, serce i układ nerwowy. Do kanapek koniecznie dodajmy surowe warzywa – sałatę, plasterki ogórka, rzodkiewki, słupki papryki, małe pomidorki, obrane marchewki czy kalarepkę. Dobrym pomysłem są także pasty do kanapek – zwłaszcza te z warzyw strączkowych – np. fasoli, grochu czy cieciorki, w których dostarczymy młodemu organizmowi całą serię składników odżywczych, witamin i minerałów. W ramach inspiracji polecam stronę www.poranapomidora.com, na której można znaleźć wiele cennych informacji oraz sprawdzone przepisy na dania z warzyw  i owocówmówi ekspert kampanii Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska.

Zdrowe odżywianie – witaminy

Witamina C wzmacnia odporność na infekcje, wspomaga układ krwionośny, a także zwiększa przyswajalność żelaza. Największą ilość witaminy C zawierają świeże owoce – czarne i czerwone porzeczki, jabłka, truskawki oraz warzywa – brukselka, zielona papryka, kalafior, szpinak, kapusta, pomidory, ziemniaki.

Kolejna ważna dla dzieci witamina to A – zwiększa odporność oraz jest niezbędna w procesach widzenia. Witaminę A znajdziemy m.in. w brokułach, marchewce, papryce czerwonej, pomidorze, dyni, boćwinie oraz brzoskwiniach, śliwkach i morelach.

Warto także zadbać o odpowiedni poziom witamin z grupy B. Witamina B1 jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania komórek nerwowych i serca. Jej źródłem są między innymi warzywa i owoce, np. kalafior, kapusta włoska i czerwona, szpinak, brukselka, ziemniaki, groch, fasola i porzeczki. Kolejna witamina z tej grupy to B2, która wspiera wzrost i zwiększenie wagi u dzieci. Szczególnie bogate w tę witaminę jest mleko i jego przetwory, ale znajdziemy ją także w grochu, fasoli, natce pietruszki, selerze naciowym oraz szpinaku. Dobrze jest pamiętać o witaminie B6, gdyż odpowiada ona za prawidłowe działanie układu nerwowego, ma wpływ na ciśnienie krwi i pracę serca, a także podnosi odporność organizmu. Sporo witaminy B6 znajdziemy w papryce czerwonej, ziemniakach, szpinaku, kapuście, marchewce i bobie.  Do witamin z grupy B należy też kwas foliowy regulujący wzrost i funkcjonowanie wszystkich komórek, a także wpływający na system nerwowy i pracę mózgu. Dobre źródła kwasu foliowego to: sałata, szpinak, kapusta, brokuły, szparagi, kalafior, brukselka, pomidory, groch, fasola, soczewica i buraki.

Brak wiedzy na temat zdrowego żywienia zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych niesie ze sobą poważne konsekwencje. W diecie dziecka powinny znajdować się produkty z wszystkich grup pokarmowych, oczywiście z naciskiem na te najzdrowsze, do których zaliczamy właśnie warzywa i owoce.

 

Żródło – mat.pras.kampanii „Pora na pomidora”