Soczewica - pasta z soczewicy

Soczewica, należąca do grupy roślin strączkowych, cechuje się wysoką wartością odżywczą. Jest dobrym źródłem łatwo przyswajalnego białka oraz błonnika pokarmowego, powodującego szybkie uczucie sytości. 

Charakteryzuje się wysoką zawartością witamin i składników mineralnych, w tym szczególnie witamin z grupy B, kwasu foliowego i żelaza. Stosunkowo niedroga i łatwa w przygotowaniu, jest niezwykle pożywna oraz bardzo smaczna. 

 

Soczewica jest doskonałym dodatkiem do kasz, zup, makaronów, a także do farszu do pierogów i naleśników.
 

Pasta z soczewicy

A oto prosty przepis na pastę z soczewicy:

Składniki:

  • 1 szklanka soczewicy czerwonej
  • 2 łyżki posiekanego, świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego
  • ½ szklanki oliwy z oliwek lub innego oleju (np. rzepakowego)
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • łyżeczka kurkumy
  • łyżeczka bulionu wegetariańskiego
  • ząbek czosnku

Przygotowanie:

Soczewicę zalać 2 szklankami wody, dodać tymianek, kurkumę, bulion wegetariański i gotować przez 10 minut. Następnie dodać płatki owsiane i intensywnie mieszając. Poczekać, aż woda odparuje, a całość zgęstnieje. Po przestudzeniu dodać oliwę z oliwek oraz zmiażdżony ząbek czosnku (zamiast czosnku można dodać łyżeczkę sosu sojowego). Przyprawić solą i pieprzem do smaku, zmiksować i zostawić do całkowitego stężenia. 

Smacznego:) 

Pastę z soczewicy można podawać z pieczywem razowym na zakwasie, a także z warzywami. Świetnie sprawdzi się również, jako nadzienie do naleśników czy pierogów.