Tym razem pomysł na słodkości. Proste w wykonaniu i pięknie prezentujące się na stole ciasto. Mamy nadzieję, że przypadnie Waszym podniebieniom do gustu.

Składniki:

– 500 g mąki pszennej
– 200 g cukru
– 2 jajka
– 250 g twarogu
– 2 łyżki proszku do pieczenia
– 80 g mielonych migdałów
– 180 g mielonych orzechów laskowych
– 200 g rodzynek
– 50 g kandyzowanej skórki pomarańczy
– 1 łyżeczka przyprawy do piernika
– 200 g marcepanu
– 15 g masła
– cukier puder

 

Jak przyrządzić:

Ze wszystkich składników poza marcepanem zagnieć ciasto. Rozwałkuj na gruby prostokąt. Wzdłuż dłuższego boku ułóż rulon marcepanu, zawiń ciasto w roladę. Przełóż zamknięciem do dołu na wyłożoną pergaminem blaszkę. Piecz w 175C przez 70 minut. Po wyjęciu z pieca posmaruj roztopionym masłem i posyp cukrem pudrem.