Kobietom planującym ciążę, spodziewającym się dziecka, młodym mamom karmiącym piersią zaleca się regularne spożywanie kaszy. Produkt ten powinien się znaleźć również w diecie niemowlaków i starszych maluchów.

Specjalista ds. żywienia Katarzyna Foszner – ekspert kampanii „Lubię kaszę”, a prywatnie mama, radzi, o których rodzajach kaszy należy szczególnie pamiętać i dlaczego powinno włączyć się je do codziennego jadłospisu.

Zadba o Ciebie i Twoje dziecko

Kasza gryczana zawiera dużą ilość kwasu foliowego, który jest odpowiedzialny za prawidłowy rozwój płodu. Jego niedobór w diecie, zarówno u kobiet planujących ciążę, jak i ciężarnych w pierwszym trymestrze, może prowadzić do zagrażających życiu wad rozwojowych. Dodatkowo, wysoka zawartość magnezu i żelaza w gryczanej ułatwia pokrycie zapotrzebowania na wspomniane składniki, które jest zwiększone w tym szczególnym czasie przekonuje dietetyk Katarzyna Foszner.

PRZECZYTAJ TEŻ:
Szaszłyki z arbuza i kaszy mannyDania z kaszą – kolorowe przepisy
StressFree

Kobietom w ciąży oraz karmiącym piersią polecana jest również bogata w żelazo kasza jaglana. Włączenie jej do diety kobiety spodziewającej się dziecka oraz regularne spożywanie redukuje nieprzyjemne objawy ciąży, do których zaliczane są poranne mdłości. 

Od pierwszych miesięcy życia dziecka

Kasza kukurydziana jest jedną z pierwszych kaszek, którą wprowadza się do diety niemowląt (z początkiem 5. miesiąca), jeszcze zanim w jadłospisie pojawi się gluten. Jest lekkostrawna, a dzięki zawartości luteiny – korzystnie wpływa na wzrok. 

W diecie maluchów nie powinno zabraknąć także krzemu – dzięki temu składnikowi prawidłowo rozwija się układ kostny oraz zwiększa odporność. Za sprawą dużej zawartości żelaza, ilość czerwonych krwinek utrzymuje się na prawidłowym poziomie. Lecytyna z kolei warunkuje prawidłowy rozwój mózgu – wszystkie te składniki znajdziemy w kaszy jaglanej, która jest łatwo przyswajalna i nie powoduje dolegliwości ze strony układu pokarmowego. 

KURSY ONLINE:
samodzielne-rodzicielstwoZrelaksowana Mama
Jasna, zwarta, praktyczna, mądra i nowoczesna pomoc w wychowaniu dzieci
Sprawdź!

Dla starszych dzieci świetna będzie również kasza manna. Jest ona najlepszym źródłem glutenu, którego wprowadzenie do jadłospisu zaleca się między 5. a 6. miesiącem życia malucha – podsumowuje ekspert kampanii „Lubię kaszę”. 

 

Źródło –  Kampania  „Lubię kaszę…” www.lubiekasze.pl