Dzisiaj chyba nie trzeba nikogo przekonywać, że jedzenie produktów z wysoką zawartością cukru jest bardzo szkodliwe dla zdrowia. Jest to szczególnie niepożądane w przypadku dzieci, u których już we wczesnym wieku mogą rozwinąć się niebezpieczne choroby, od chorób zębów po cukrzycę.
Sklepowe półki ze słodyczami kipią od kolorów i smaków, a czekolady, landrynki i ciastka wręcz krzyczą do dzieci: Kup mnie! Czy jednak chcemy, aby nasze maluchy były otyłe, cierpiały na próchnicę, miały zawyżony poziom cukru we krwi, cierpiały na zaburzenia układu nerwowego, były nadpobudliwe? Oczywiście, że nie.
Co więc dać dziecku, kiedy domaga się czegoś słodkiego?
Odpowiedzią są „słodycze”, które możemy samodzielnie zrobić w domu z wykorzystaniem wyłącznie naturalnych ziołowych produktów. Po pierwsze będziemy dokładnie wiedzieć, że nasze dziecko otrzymuje produkt wolny od sztucznych barwników i konserwantów. Po drugie, w przepysznej formie dostarczamy dziecku bogactwo witamin i innych wartości odżywczych. Po trzecie, możemy przygotować je wspólnie z dzieckiem, co dodatkowo zachęci je do spróbowania czegoś nowego, nie wspominając o wartości wspólnie spędzonego czasu.
KURSY ONLINE:
Zrelaksowana Mama
Jasna, zwarta, praktyczna, mądra i nowoczesna pomoc w wychowaniu dzieci
Sprawdź!
Jasna, zwarta, praktyczna, mądra i nowoczesna pomoc w wychowaniu dzieci
Sprawdź!
Zachęcamy więc do własnoręcznego stworzenia żelkowych pyszności! Wykorzystując przepis Małgorzaty Kaczmarczyk z książki Zioła dla smaku, zdrowia i urody, który zamieszczamy poniżej, nie tylko przygotujesz pyszną przekąskę dla dziecka, ale też dzięki wirusobójczemu działaniu czarnego bzu pomożesz mu zwalczać infekcje. W takim razie do dzieła!
Bzowo-różane żelki dla dzieci
Co będzie potrzebne?
owoce ziół (po 2 łyżki owoców: czarnego bzu, dzikiej róży, głogu, maliny; może być tylko czarny bez)
liście ziół (po 2 łyżki liści: babki lancetowatej, melisy, hyzopu, majeranku, mięty; może być bez hyzopu i mięty)
kwiaty ziół (po 2 łyżki kwiatów: lipy, czarnego bzu, głogu; może być bez głogu)
200 ml wody
15 g żelatyny (lub agar w wersji wegańskiej)
2−3 łyżki miodu
2−3 cm imbiru
sok z cytryny lub rokitnika
Przygotowanie:
1. Wszystkie rośliny wypłucz, liście drobno pokrój.
2. Owoce zalej wrzątkiem i gotuj 5 minut na małym ogniu, ma tylko pyrkać. Do wrzącego odwaru dodaj liście oraz kwiaty ziół i 2 łyżki soku z imbiru. Garnek odstaw, przykryj na 20 minut.
3. Całość przecedź przez sitko i poczwórnie złożoną gazę, a najlepiej przez filtr do mleka. Wyciśnij sok z połowy cytryny lub dodaj sok z rokitnika. Sprawdź, czy uzyskałeś ok. 200 ml wywaru. Jeśli nie, to dolej soku (malinowego, rokitnikowego, z cytryny) albo przepłucz wyciśnięte zioła wodą i dodaj do wywaru tyle, ile brakuje.
4. 30 ml chłodnego wywaru mieszaj z żelatyną – ułatwia to równomierne rozprowadzenie żelatyny.
5. Podgrzej 100 ml wywaru, wlej do niego żelatynę z wywarem, w którym ją mieszałeś. Gdy żelatyna się rozpuści, dodaj pozostałą część wywaru.
6. Do ostudzonego wywaru dodaj miód, wymieszaj i powoli rozlewaj do umytych foremek silikonowych. Żelki łatwiej wyciągniesz, jeśli na 15 minut włożysz formę do zamrażarki. Potem trzymaj je w lodówce.
7. Przy infekcjach podawaj dziecku jedną żelkę co 2 godziny.
Wskazówka: Jeśli dziecko polubi żelki i chce zjeść ich więcej, zrób mniej stężony odwar z ziół – zaparz 3 łyżki rozdrobnionych ziół na 400 ml wrzątku. Podwój też ilość żelatyny. Podawaj dziecku po 2−3 żelki co 2 godziny.
Ważne: Wykorzystuj świeżą lub własnoręcznie suszoną melisę i pamiętaj, że może uczulać!
PRZECZYTAJ TEŻ:
Kwiaty czarnego bzu w cieście naleśnikowym
Nikola Libert
Małgorzata Kaczmarczyk „Zioła dla smaku, zdrowia i urody”
Książka zawiera ponad 150 przepisów na lecznicze napary, wina, nalewki, ziołowe dania i naturalne kosmetyki.
Porzuć sztuczne suplementy diety, pełne chemii kosmetyki i żywność – odkryj potencjał ziół z ogródków, łąk, lasów i pól. Poznaj sprawdzone sposoby na zahamowanie przeziębienia, samodzielnie przygotuj krem do twarzy, peeling do ciała czy ziołowy szampon, stwórz niebanalne ziołowe potrawy: zupy, sałatki, a nawet desery. Kolorowe zdjęcia, praktyczne wskazówki i pasjonujące ciekawostki przekonają cię, że przetwarzanie ziół nie jest wiedzą tajemną i daje wiele satysfakcji.