Kreatynina to produkt uboczny metabolizmu kreatyny. Jest wydalana z organizmu przez nerki, których stan można monitorować właśnie poprzez badanie poziomu kreatyniny. Jej wysokie stężenie we krwi może oznaczać nieprawidłowe działanie nerek.

Jakich produktów należy unikać przy wysokiej kreatyninie?

 

W przypadku podwyższonego poziomu stężenia kreatyniny we krwi bardzo ważna jest odpowiednia dieta, która nie będzie dodatkowo obciążać nerek. Produkty zakazane w diecie to te bogate w sód, potas i fosfor oraz duże ilości białka.

 

Produkty bogate w sól

Sól i produkty bogate w sód powodują, że organizm zatrzymuje płyny, co podnosi się ciśnienie krwi i może powodować dalsze uszkodzenia nerek. Przy wysokim poziomie kreatyniny we krwi należy wyeliminować z diety sól i glutaminian sodu. konieczne jest, aby dokładnie czytać etykiety, ponieważ wiele produktów zawiera duże ilości soli. Na pewno będą to wszelkiego rodzaju przetworzone mięsa, produkty wędzone, kiełbasy, szynki, konserwy. Unikać należy również  produktów gotowych do podgrzania, mrożonej pizzy, serków, sera żółtego, pieczywa. Oczywista sprawa to przekąski typu paluszki czy solone orzeszki, a także dodatki do potraw, jak kostki rosołowe czy vegeta, które zawierają duże ilości glutaminianu sodu.

KURSY ONLINE:
pokochaj-swojePokochaj Swoje Ciało
Więcej zdrowia, pewności siebie, radości życia i energii do działania

Produkty bogate w białko

Przyjmowanie zbyt dużej ilości proteinrównież niekorzystnie wpływa na pracę nerek. Białko znajduje się w mięsie, drobiu, rybach, owocach morza, fasoli, mleku, w zbożach i warzywach. Oczywiście trudno wyeliminować wszystkie te produkty z diety, należy jednak kontrolować ich spożywanie. Jeśli stężenie kreatyniny we krwi jest wysokie, na podstawie wyniku lekarz określi ilość białka, którą można dostarczyć organizmowi w ciągu dnia. Białko, które powinno się przyjmować w dicie powinno pochodzić z chudego mięsa, chudych ryb i produktów sojowych, które dostarczają organizmowi niezbędnych aminokwasów.

Produkty bogate w potas

Jeśli stężenie kreatyniny jest wysokie, nerki mogą mieć trudności z wyeliminowaniem potasu z krwi. Potas jest minerałem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania mięśni, ale jego wysokie stężenie we krwi jest niebezpieczne i może prowadzić do arytmii lub osłabienia mięśni. Aby zapobiec nadwyżkom potasu w organizmie należy ograniczyć produkty takie, jak czekolada, kakao, orzechy, nasiona roślin strączkowych, awokado, banany, kasza gryczana, brązowy ryż, suszone śliwki, figi, owoce cytrusowe, grzyby, ziemniaki, marchew, pomidory (w tym ketchup czy koncentrat pomidorowy), warzywa liściaste i niektóre przyprawy (np. bazylia, papryka, pietruszka)

Produkty bogate w fosfor

Nerki odpowiadają również za eliminację fosforu z krwi, co może być trudne, gdy nerki nie działają prawidłowo. Wysoki poziom fosforu może prowadzić do odwapnienia i osteoporozy. Jeśli poziom kreatyniny jest podwyższony z powodu nieprawidłowo funkcjonujących nerek, konieczne jest unikanie lub ograniczenie spożywania produktów o wysokiej zawartości fosforu. Produkty bogate w fosfor to m. in. chleb pełnoziarnisty, otręby, płatki owsiane, orzechy, nasiona słonecznika, rośliny strączkowe, kakao, czekolada, sery, mięso i podroby.

 

*Artykuł nie stanowi  porady medycznej, lekarskiej czy farmaceutycznej. Czytelnik przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji co do leczenia, powinien skonsultować się (w zależności od potrzeb) z lekarzem lub farmaceutą. Poziomy przyjmowanego białka, fosforu i potasu powinien określić lekarz lub dietetyk.

Na podstawie: livestrong.com