Coraz więcej osób cierpi na nietolerancję glutenu. Nie oznacza to jednak, że muszą rezygnować z ulubionych przysmaków. Bezglutenowy chleb czy pizza są równie proste do wykonania, co tradycyjne wypieki. Przekonaj się sama, że pieczenie pizzy bez dodatku mąki pszennej może być łatwe i że może stanowić doskonały zamiennik tradycyjnej pizzy.

Nietolerancja glutenu – jak się objawia?

Zanim przejdziesz na dietę bezglutenową i wykluczysz ze swojego menu wszystko, co zawiera mąkę pszenną, dokładnie się przebadaj. To, że teraz panuje moda na dietę bezglutenową, nie oznacza, że Ty również nie tolerujesz glutenu. Gluten to białko zawarte w zbożu. Niektóre osoby mogą mieć problem z jego trawieniem, co będzie się objawiało na przykład bólem brzucha, wzdęciami czy stanem zapalnym jelit. Jednak te same objawy mogą dawać inne nietolerancje pokarmowe, nie można więc od razu zakładać, że winę za to ponosi gluten.

Jakie badania wykonać, żeby wykluczyć nietolerancję glutenu? Przede wszystkim będą to badania krwi przeciw transglutaminazie tkankowej (anty-tTG) w klasie IgA i IgG, przeciwciała przeciwko gliadynie IgA i IgG, przeciwciała przeciwko IgG i IgA. Jeśli wynik badań wykluczy nietolerancję, raczej nie zaszkodzi nam zjedzenie pszennego chleba czy pysznej pizzy.

Inna sprawa ma miejsce, gdy badania będą dodatnie i dodatkowo wyjdzie nam pozytywny test na gen celiakii. Wtedy wykluczenie glutenu z naszej diety jest konieczne, bo może zagrażać naszemu zdrowiu i życiu. Celiakia to choroba, w której dochodzi do zaniku kosmków jelitowych. Spożywając gluten, sprawiamy, że w jelitach wciąż rozwija się stan zapalny, a same jelita działają coraz gorzej. W tym przypadku niezbędna jest konsultacja z gastrologiem i dietetykiem, którzy ułożą nam odpowiednią, pozbawioną glutenu dietę.

KURSY ONLINE:
pokochaj-swojePokochaj Swoje Ciało
Nieważne, jaki nosisz rozmiar, i tak możesz poczuć się dobrze w swoim ciele. Niech piękno i moc będą z Tobą!

Ciasto na pizzę bezglutenową

dominospizza.pl(otworzy się w nowej zakładce)

Oczywiste jest, że ciasto na pizzę bezglutenową musi być wykonane z mąki pozbawionej glutenu. Może to być mąka z quinoa, amarantusa, ryżowa czy gryczana. W przypadku pizzy bezglutenowej ważne są nie tylko proporcje użytej w niej mąki, ale również czynnik ją spajający. Mąka pozbawiona glutenu nie będzie bowiem tak elastyczna jak ta z glutenem. Będzie się bardziej kruszyła i mniej rozciągała, dlatego nie warto robić pizzy z tradycyjnego przepisu, zastępując jedynie mąkę pszenną mąką kukurydzianą czy gryczaną. Taka zamiana się nie uda, bo każda mąka ma swoje własne, specyficzne właściwości. To dlatego w przypadku pizzy bezglutenowej istotny jest czynnik sklejający typu nasiona babki płesznik czy siemię lniane. Powodują one lepsze zlepianie się ciasta i zapobiegają jego rozpadaniu.

Pizza bezglutenowa – przepis

Wykonanie pizzy bezglutenowej, która nie będzie się kruszyła, a przy tym nie będzie twarda jak podeszwa, to prawdziwa sztuka. Dlatego na samym początku przygody z tego typu wypiekiem, lepiej sięgnąć po sprawdzone i przetestowane przez innych przepisy. 

Przepis na pizzę gryczaną:

Ciasto:

  • 400 g mąki gryczanej,
  • 2 łyżki łupin babki jajowatej,
  • 10 dag drożdży,
  • 1 łyżka cukru trzcinowego (można go zastąpić słodem ryżowym lub też syropem z agawy),
  • 2 łyżeczki soli morskiej lub kamiennej,
  • letnia woda.

Sos do pizzy:

  • 2 poszatkowane cebule,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • 1 kg pomidorów pokrojonych w drobną kostkę (można zastąpić passatą pomidorową) i do tego 1 łyżeczka cukru trzcinowego,
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku,
  • 1 łyżka oregano,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • sól i pieprz do przyprawienia.

Dodatki: cukinia, zielone lub czarne oliwki, zielona ostra papryka, pieczarki, mozzarella, rukola

Wykonanie sosu: na oliwie z oliwek podsmażamy cebulę, dodajemy pomidory oraz przyprawy. Dusimy pomidory do miękkości, do momentu, aż powstanie z nich sos. Dodajemy koncentrat, przyprawiamy i blendujemy.

Wykonanie ciasta:

Rozrabiamy drożdże z cukrem, dajemy im czas, aby mogły urosnąć (około 15 minut), a następnie dodajemy do mąki gryczanej zmieszanej z solą i  babką płesznik. Powoli dolewamy wody, dbając o uzyskanie miękkiego, kleistego ciasta. Po wyrobieniu zostawiamy ciasto na pół godziny do wyrośnięcia. Przykrywamy je ściereczką, aby nie obeschło. Po pół godziny zagniatamy je ponownie, wyjmujemy na stolnicę, sypiemy na spód trochę mąki gryczanej i chwilę znów wyrabiamy. Potem dzielimy ciasto na kawałki i wałkujemy na bardzo cienkie placki o grubości 1-2 mm. Przekładamy na blachę, smarujemy sosem i nakładamy dodatki. Nagrzewamy piekarnik w opcji z termoobiegiem do 250 stopni. Wkładamy pizzę i pieczemy około 7-10 minut.

Pizza bezglutenowa – przepis nr 2

Drugi przepis na bezglutenową pizzę znajdziemy na stronie: https://nicponwkuchni.pl/pizza-bezglutenowa-przepis/. Oprócz receptury, znajdziemy tam też porady, co zrobić, kiedy zapraszamy do siebie gości, którzy nie przestrzegają zasad diety bezglutenowej. Wtedy dla znajomych można zamówić pizzę przez Internet z Domino’s Pizza,  a dla siebie przygotować pyszną bezglutenową pizzę według poniższego przepisu:

Składniki na ciasto:

  • 60 g mąki gryczanej lub owsianej,
  • 60 g mąki ryżowej,
  • 1 szklanka ciepłej wody,
  • 1 łyżka łupin babki jajowatej,
  • 15 g świeżych drożdży lub 6 g drożdży suszonych,
  • pół łyżeczki cukru,
  • pół łyżeczki soli,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek.

Dodatki:

  • 2 pieczarki,
  • ¼ szklanki passaty pomidorowej,
  • 1 łyżka oregano,
  • kilka czarnych oliwek,
  • szczypta soli,
  • kawałek papryki,
  • bazylia,
  • ser.

Przygotowanie sosu: w miseczce mieszamy ze sobą passatę pomidorową, oregano oraz sól.

Wykonanie ciasta:

Na samym początku należy zrobić rozczyn, czyli wymieszać w małej miseczce drożdże z odrobiną wody i cukrem. Odstawiamy to na około 15 minut. Potem dolewamy to do przygotowanej w misce mąki, soli oraz łupin z babki jajowatej i oliwy. Dolewamy też wodę i wyrabiamy ciasto. Po dokładnym wyrobieniu odstawiamy ciasto do wyrośnięcia. Później wałkujemy ciasto na cienki placek i przekładamy na blachę. Smarujemy sosem, nakładamy dodatki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 240 stopni Celsjusza. Pieczemy 10-12 minut i posypujemy świeżymi listkami bazylii. Smacznego!