Figa od wieków jest symbolem płodności i młodości, dlatego warto korzystać z mądrości naszych przodków i zjadać kilaka fig dziennie. 

Figa jest słodkim owocem drzewa figowego, ma charakterystyczny, miodowy posmak. Figi pochodzą ze wschodu, choć dziś uprawiane są także we Francji, Hiszpanii, Portugalii i Włoszech. 100 gramów suszonych fig to 270 kalorii!! Słodki smak zawdzięczają dużej zawartości cukrów prostych – glukozy i fruktozy.

Potocznie nazwanie fig owocami nie jest poprawne. Tak naprawdę są to owocostany rzekome. Mimo słodkiego smaku, figi są owocami, które ułatwią odchudzanie, gdyż zawierają duże ilości błonnika.

Lecznicze właściwości fig:

  • Bakteriobójcze
  • Uspakajające
  • Poprawiają nastrój
  • Korzystnie wpływają na gospodarkę hormonalną
  • Poprawiają trawienie i działają jak łagodny środek przeczyszczający
  • Poprawiają zdolność koncentracji
  • Przeciwbólowe
  • Są zasadotwórcze
  • Oczyszczają organizm
  • Obniżają poziom cholesterolu
  • Zapobiegają nowotworom
  • Wzmacniają serce i naczynia krwionośne
  • Wspomagają układ odpornościowy
  • Gotowana w mleku pomaga zwalczać kaszel

Dla kogo figa?

Figi poleca się :

  • Dzieciom
  • Kobietą będącym w okresie menopauzy
  • Osobom starszym
  • Rekonwalescentom
  • Osobom chorym na osteoporozę
  • Osobom cierpiącym na zaparcia

 

Medycyna naturalna poleca zewnętrzne stosowanie fig w przypadku:

  • Odmrożeń
  • Hemoroidów
  • Ran

 

Figi często pokryte są białym nalotem, nie ma on jednak nic wspólnego z ich zepsuciem, gdyż nie jest pleśń! To cukier, który wytrąca się z fig i świadczy jedynie o tym, że dane owoce są produktem wysokiej jakości.

Smacznego 🙂