Jak walce ze stresem mogą pomóc Ci kojące składniki i zapachy pochodzące z żywności oraz ziół? Sprawdź!
Część mózgu, która przetwarza zapachy, jest bardzo blisko części odpowiedzialnej za emocje i wspomnienia. Kiedy więc coś wąchasz, zaczynasz oddychać głębiej, dzięki czemu obniża się ciśnienie krwi, tętno zwalnia, a Ty zaczynasz czuć się coraz bardziej zrelaksowany.
Podobny efekt mogą powodować niektóre pokarmy. Warto zatem wiedzieć, jakie produkty pomagają radzić sobie ze stresem.
Jak walczyć ze stresem?
Aromat zielonego jabłka
Jeżeli lubisz zapach zielonych jabłek, możesz zaaplikować go jako środek łagodzący bóle głowy. W jednym z badań z udziałem osób z przewlekłymi migrenami odnotowano wyraźną ulgę wśród pacjentów, którzy wdychali zapach zielonego jabłka na początku bólu głowy.
Przekrojony kokos
Kiedy jesteś zestresowany, zapach kokosa może osłabić naturalny odruch „walki lub ucieczki” poprzez spowolnienie tętna. W małym badaniu pilotażowym wykazano, że ludzie wdychający zapach kokosa szybciej odzyskują właściwe ciśnienie krwi po trudnym zadaniu.
Mięta pieprzowa
Naukowcy zauważyli, że osoby, które co dwie godziny wąchały listki mięty, w mniejszym stopniu odczuwały głód i jadły znacznie mniej, niż osoby niewdychające tego zapachu. Chociaż największy efekt daje wdychanie zapachu świeżej mięty, podobne skutki możemy osiągnąć poprzez żucie gumy miętowej czy picie aromatyzowanej wody.
Czekolada
Ostatnie badania pokazują, że jedzenie ciemnej czekolady może pomóc obniżyć poziom kortyzolu i katecholamin (hormonów związanych ze stresem), szczególnie u osób z dużym poziomem stresu. Niestety, czekoladę można spożywać tylko w bardzo małych ilościach. Zjedzenie większej ilości przyczyni się do przybrania na wadze i tym samym stanie się źródłem jeszcze większego stresu.
Węglowodany
Spożycie węglowodanów stymuluje uwalnianie serotoniny – substancji odpowiedzialnej za dobry nastrój. Naukowcy odkryli, że osoby, których dieta bogata jest w węglowodany (przy niskiej zawartości tłuszczu) są szczęśliwsze od osób na diecie niskowęglowodanowej. Ważne jednak, żeby były to odpowiednie węglowodany, pochodzące z całych ziaren, takich jak quinoa czy płatki owsiane, które dostarczają znacznie więcej błonnika i składników odżywczych, niż produkty przetworzone, rafinowane.