2 sierpnia wypada w 2017 roku globalny Dzień Długu Ekologicznego. Od tego dnia żyjemy na kredyt, wykorzystując zasoby Ziemi, które nie są już w stanie się odnowić. Długi trzeba spłacać, a te przypadną w udziale naszym dzieciom i wnukom.

Globalny Dzień Długu Ekologicznego

Globalny Dzień Długu Ekologicznego (ang. Earth Overshoot Day) po raz pierwszy został ogłoszony 19 grudnia 1987 roku, czyli dokładnie 30 lat temu. To dzień, w którym ludzkość wykorzystała wszystkie przypadające na dany rok zasoby i od tego dnia zaczęła żyć na kredyt. Oznacza to, że od tego dnia zużywamy więcej zasobów niż jest się w stanie odrodzić, co prowadzi do wymierania gatunków, wyczerpania łowisk, znikania lasów i postępującej degradacji środowiska naturalnego. W tym roku już od 2 sierpnia wycinanie lasów, odławianie ryb czy zanieczyszczanie powietrza odbywać się będzie ze szkodą dla przyszłych pokoleń. To one będą musiały spłacić zaciągnięty przez nas ekologiczny dług.

 

Dzień Długu Ekologicznego każdego roku wypada coraz wcześniej. Jeszcze w 2005 roku przypadał 20 października. To jasno pokazuje, jak bardzo eksploatujemy naszą planetę. Obecnie potrzebujemy 1,7 planety takiej jak Ziemia, żeby zaspokoić nasze konsumpcyjne potrzeby.

 

dzien długu ekologicznego infografika

 

Przyczyny degradacji środowiska naturalnego

Jedną z głównych przyczyn jest produkcja żywności, a przede wszystkim hodowla przemysłowa zwierząt. Bezpowrotne wymieranie gatunków, degradacja siedlisk, zanieczyszczenie i utrata żyznych gleb, ocieplanie klimatu, wysoka emisja gazów cieplarnianych, zatrute wody i powietrze – to skutki hodowania zwierząt na masową skalę.

 

  • Globalny przemysł hodowlany odpowiada za 14,5% emisji gazów cieplarnianych – więcej niż transport samochodowy, kolejowy i lotniczy razem wzięte;
Przeczytaj też: Ekologiczna żywność – w poszukiwaniu lokalnego eko-rolnika
  • 1/3 światowych plonów zbóż przeznaczana jest na paszę
  • Emisje z hodowli zwierząt, takie jak amoniak, znacząco przyczyniają się do zanieczyszczenia powietrza, które odpowiada za ponad 400,000 zgonów rocznie w UE, według Europejskiej Agencji Środowiska;
  • Na terenie Unii Europejskiej marnowane jest rocznie 88 milionów ton żywności, co w przeliczeniu na jednego obywatela daje 173 kg! Polska zajmuje niechlubne 5 miejsce pod względem marnowanie żywności w UE.
  • Hodowla przemysłowa przyczynia się do wyginięcia dzikich gatunków zwierząt. Wraz ze wzrostem uprzemysłowienia rolnictwa w Polsce, populacja bocianów zmalała o 20%, a w niektórych regionach nawet o 40%.

 

Gazy cieplarniane a dieta

 

Jak możemy pomóc Ziemi?

 

  • Ograniczajmy spożycie mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego (mięso: nawet jeden dzień w tygodniu z dietą całkowicie wolną od mięsa powoduje znaczącą różnicę dla środowiska; jajka: wszystkie jajka w Polsce w sklepach muszą mieć oznaczenia numerami 0-3, gdzie nr 3 oznacza maszynową, intensywną hodowlę kur – tych jajek należy zdecydowanie unikać);
  • Unikajmy produktów z hodowli przemysłowej, wybierajmy te z mniejszych gospodarstw ekologicznych,
  • Nie marnujmy żywności. Róbmy przemyślane zakupy.

 

Marnowanie żywności infografika