Kiełki są bardzo dobrym naturalnym źródłem witamin i składników mineralnych oraz związków aktywnych biologicznie. Regularne ich spożywanie zapobiega wielu schorzeniom i wzmacnia system odpornościowy.
Kiełki lucerny
Te subtelne w smaku kiełki są źródłem magnezu, żelaza, wapnia, witamin z grupy B oraz witaminy A i E oraz łatwo przyswajalnego białka. Zalecane są szczególnie dla anemików i wegetarian (zawierają w swoim składzie witaminę B12, która zapobiega niedokrwistości). Ponadto zawierają lecytynę, która wpływa na poprawę pamięci oraz fitoestrogeny, które chronią przed nowotworami, osteoporozą oraz łagodzą objawy menopauzy.
Kiełki rzodkiewki
Charakteryzują się ostrym, specyficznym smakiem. Zawierają dużo witaminy C, dzięki czemu poprawiają odporność organizmu. Ponadto są dobrym źródłem potasu, magnezu oraz wapnia. Kiełki rzodkiewki wykazują również działanie antyzaplane, dezynfekujące i wykrztuśne. Ułatwiają trawienie i sprzyjają eliminacji nadmiaru cholesterolu z ustroju.
Kiełki słonecznika
Kiełki słonecznika o lekko orzechowym smaku, zawierają m.in. fosfor , witaminę D i wapń, które wzmacniają kości i zęby. Są doskonałym źródłem fitosteroli, które zmniejszają poziom cholesterolu, zwiększają odpowiedź immunologiczną i zmniejszają ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów. Co więcej zawierają chlorofil, który wspomaga procesy detoksykacji organizmu.
Kiełki brokuła
Kiełki brokułów są doskonałym źródłem sulforafanu – związku, który działa bakteriobójczo i hamuje m.in. rozwój bakterii Helicobacter pylori. Jak wykazało badanie przeprowadzone w Japonii, włączenie ich do codziennej diety może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na raka żołądka. W wyniku podawania 70 miligramów kiełków przez dwa miesiące grupie pacjentów zakażonych tą bakterią, liczba komórek drobnoustroju zmniejszyła się o 40% w porównaniu z grupą kontrolną.
Rzeżucha
Maleńkie listki rzeżuchy mają gorzkawy, ostry smak i intensywny zapach. Kiełki rzeżuchy dostarczają siarkę, która korzystnie wpływa na stan skóry, włosów i paznokci. Pobudzają przemianę materii oraz łagodzą bóle reumatyczne. Rzeżucha wykazuje również właściwości oczyszczające, dezynfekujące i moczopędne. Jest bogata w witaminę C ,E, witaminy z grupy B. magnez, żelazo, chrom i jod.
Kiełki soczewicy
Te delikatne w smaku kiełki zawierają duże ilości witaminy C, E, żelaza, magnezu i wapnia. Ponadto dostarczają kwasu foliowego, niezbędnego w diecie kobiet ciężarnych. Co ważne, są także dobrym źródłem pełnowartościowego białka, gdyż zawierają komplet niezbędnych aminokwasów.
Smacznego:)