Jakie lubisz smaki? Słodki? Nie musisz słodzić, aby jeść słodko. A może słony? Smak słony bez nadmiaru soli, także jest możliwy. Wszystkiego trzeba się jednak nauczyć, a w szczególności małymi kroczkami oddalić się od starych kuchennych przyzwyczajeń.
Na rynku dostępne są różnotematyczne kursy. Obecnie stale rośnie moda na doskonalenie swoich umiejętności i podnoszenie kwalifikacji. Pojawiają się także kursy kulinarne, na których uczestnicy szkolą się w jaki sposób przyrządzać posiłki. Mogłoby się zdawać, że gotować potrafi każdy (w mniejszym lub większym stopniu), ale jednak nie do końca jest to prawdą. Bardzo często bywa tak, że jesteśmy przyzwyczajeni do określonych smaków i nawet jedząc posiłek u kogoś lub na mieście, szukamy w nim smaku, który nam pasuje i jest dla nas znajomy.
Eksperymentuj ze smakami
Czy potrafiłbyś w jednej chwili zresetować swoje kubki smakowe, zapomnieć o wszystkich znanych ci aromatach i smakach, a następnie otworzyć się na nowe? Zamknij oczy i wyobraź sobie, że kosztujesz czegoś nieznajomego, niesamowicie egzotycznego… Następnie otwórz oczy i spójrz na to co przed chwilą zjadłeś. Znasz to pożywienie od dziecka, podawała ci je babcia, mama lub jadłeś w restauracji, a teraz z niedowierzaniem przyglądasz się temu w nowej odsłonie. Ciekawe, prawda? Obecnie kursy kulinarne nie uczą już tylko jak być przykładną kucharką, lub w jaki sposób ugotować określoną potrawę, w określonym stylu gotowania – uczą coraz więcej.