Jest jednym z najciekawszych przysmaków kuchni indyjskiej oraz specjałem, który cieszy się coraz większą popularnością na kontynencie europejskim. Chlebek naan przypomina nieco nasze podpłomyki. Przyrządzany w specjalnym piecu, jest wyjątkowym rarytasem. Jak przygotować go we własnym domu? Oto kilka uproszczonych propozycji dla tych, którzy dysponują piekarnikiem lub zwykłą patelnią.

Odsłona 1. Czosnkowy chlebek naan z piekarnika

Ten prosty przepis każdy z nas może wypróbować we własnym domu. Do wykonania chlebków naan w tej odsłonie niezbędne są takie składniki, jak: mąka pszenna (300 g), łyżeczka suszonych drożdży, łyżeczka soli, 3 łyżki naturalnego jogurtu, ząbek czosnku oraz pół szklanki letniego mleka. Zalecane są też takie przyprawy, jak sól, kozieradka lub czarnuszka. By przygotować ciasto, należy połączyć mąkę, sól, jogurt i podgrzane mleko. Po wyrobieniu musi ono postać w ciepłym miejscu przez godzinę.

W międzyczasie można roztopić masło, a przy okazji podsmażyć pokrojony na drobne kawałeczki czosnek. Gdy ciasto wyrośnie, należy je podzielić na kilka mniejszych części, a z każdej z nich uformować wałeczek. Tak przygotowane ciasto można już posypać przyprawami, czosnkiem oraz posmarować roztopionym masłem. Ostatnim etapem jest pieczenie przez około 10 minut w termoobiegu, w temperaturze 250 stopni.

KURSY ONLINE:
proste-zycieProste Życie
Porządek w głowie, życiu i domu
Sprawdź!

Odsłona 2. Chlebek naan bez drożdży

Ten prosty przepis idealnie sprawdzi się w domach tych osób, którym brakuje cierpliwości lub czasu na czekanie, aż ciasto drożdżowe wyrośnie. Chlebek naan w tej odsłonie to wyśmienite ciasto, które powstaje bez dodatku drożdży. Jak je przygotować? Podstawa to składniki: mąka pszenna (4 szklanki), mleko (1 szklanka), jajko, płaska łyżeczka proszku do pieczenia, odrobina sody oczyszczonej oraz oliwa z oliwek (2 łyżki). Po połączeniu tych składników i wyrobieniu z nich ciasta, wystarczy już tylko rozgrzać piekarnik i umieścić w nim chlebki do czasu, aż się pięknie zarumienią.

Odsłona 3. Hinduski chlebek z patelni

Ta odsłona każdemu z nas pozwoli się przekonać, że kuchnia indyjska może być prosta i dostępna dla każdego. Chlebek naan z patelni to najlepsze rozwiązanie dla osób, które lubią oszczędzać czas lub też nie mają dostępu do piekarnika. Do ich przygotowania niezbędna będzie mąka (3 szklanki), suszone drożdże (7 g), ciepła woda (1 szklanka), cukier (1/4 szklanki),mleko (3 łyżki), jajko, sól i roztopione masło. Pierwszym krokiem będzie zalanie drożdży wodą oraz połączenie ich z mąką, jajkiem, mlekiem oraz solą. Składniki te należy ze sobą wymieszać, a wyrobione w ten sposób ciasto odstawić na bok do wyrośnięcia. Po godzinie można zacząć smażyć chlebki. Jak? Najlepiej na patelni grillowej, na której można układać na 2-3 minuty posmarowane masłem ciasto.

Specjałami hinduskimi z pewnością warto się zainteresować. Kuszą one ciekawym wyglądem, korzystnym wpływem na zdrowie oraz niepowtarzalnym smakiem. Chlebki naan są zresztą najlepszym dowodem na wyjątkowość tej tradycji kulinarnej.