Kwota wydawana przez nas każdego miesiąca na żywność stanowi jedną z poważniejszych pozycji na listach naszych budżetów domowych. Czy można ją zminimalizować tak, by była bardziej strawna dla naszego portfela, a to, co jemy zdrowsze dla nas? Tak.
Każdy z nas ma jakieś swoje wypracowane często przez lata preferencje żywieniowe, ulubione produkty, jakiś określony styl życia, w który wpisuje się również to, co i jak jemy. Rozsądne i mądre podejście do zakupów żywności niekoniecznie musi prowadzić do radykalnych wyrzeczeń w tym zakresie, bardziej chodzi o to, by zyskać świadomość na co wydajemy. Dzięki temu będziemy w stanie znaleźć słabe punkty – miejsca, gdzie „topimy pieniądze”, a następnie uszczelnić nasz system. W efekcie, będziemy wiedzieć, jak oszczędzać pieniądze na jedzeniu nie tylko epizodycznie, ale stanie się to naszym zdrowym nawykiem.
Jak oszczędzać pieniądze na jedzeniu? Analiza i działanie
Ile i na co wydaję? To podstawowe pytania, jakie należy sobie zadać. Odpowiedź na nie przychodzi wielu osobom z trudem. Nawet jeśli wiemy ile, to często trudno powiedzieć na jaką konkretnie żywność. Przez miesiąc staraj się przynosić do domu wszystkie paragony, a następnie spisuj w tabelce wydatki. Od Ciebie zależy, jak bardzo szczegółowo chcesz prowadzić ewidencję, dobrze jednak, abyś podzielił to, co kupujesz na kategorie w stylu np. owoce, warzywa, słodycze, fast food na mieście, jedzenie do/w pracy, wyjście do restauracji, woda/napoje/soki, mleko i produkty na bazie mleka, mięso/ryby, makaron/ryż/kasza/płatki, itp., inne. Będziesz mógł dzięki temu wyciągnąć jakieś konstruktywne wnioski. Nie zapomnij też o „drobiazgach”, które potrafią generować znaczne koszty, choć zwykle nam to umyka – np. kawa, którą zdarza Ci się kupować co kilka dni, czy batoniki, bez których trudno Ci żyć;)
KURSY ONLINE:
Proste Życie
Porządek w głowie, życiu i domu
Sprawdź!
Rachunek miesięczny i wnioski. Zsumuj po miesiącu wydatki w każdej kategorii żywności i ustaw je od największej do najmniejszej. Masz teraz orientacyjny ogląd na to, jak dużo pieniędzy wydajesz na jakie produkty. Może się okazać, że przeżyjesz szok (jeśli np. codziennie kupujesz batonik w drodze do pracy za ok 2 zł – to wychodzi, że miesięcznie wydajesz ok. 40 zł, które co najwyżej pójdą Ci w boki…). Zastanów się, czy i gdzie chcesz ograniczyć wydatki.
Dlaczego tak dużo? Koszty jedzenia zależą często od miejsca, gdzie kupujemy i czasu, jaki poświęcamy na zaplanowanie zakupów i posiłków, jakie z nich przygotujemy. Jeśli kupujemy bezmyślnie, często mamy lodówkę pełną jedzenia, ale trudno cokolwiek z tego ugotować i sporo rzeczy się psuje, mija data ważności… Koniecznie zajrzyj do artykułu Marnowanie żywności… plaga naszych czasów, z którego się dowiesz, jak nie wyrzucać jedzenia/pieniędzy do kosza. Oprócz tego, warto np.:
- zamiast napoi gazowanych gotować kompoty z owoców, pić wodę z sokiem lub wodę z np. cytryną, listkami mięty.
- w miarę możliwości przygotowywać jakieś przetwory na zimę – np. sos do makaronu, marynowaną paprykę, sałatki, ogórki czy soki.
- robić zapasy mrożonek – Robimy zapasy. Jakie warzywa zamrozić na zimę?
- kupować na promocjach większą ilość danego produktu – jeśli ma on długą datę ważności i nie ma ryzyka, że ulegnie zepsuciu do czasu spożycia go.
- przygotowywać do pracy pakiety obiadowe – np. gotować/przygotowywać więcej na obiad/kolację, żeby zostało coś na drugi dzień do zjedzenia w pracy (można to uzupełnić o surówkę/sałatkę).
- robić zakupy z przygotowaną wcześniej listą zakupów – warto ją oprzeć na zaplanowanym np. na tydzień – planie posiłków.
- poszukać w Internecie tanich i prostych przepisów na obiady, sałatki i przekąski. Wydrukować je i traktować jako pomocnik w sytuacji, gdy brak pomysłu na posiłek.
- częściej gotować zupy – są niedrogie, zdrowe i sycące… nie wspominając już że smaczne. Zdrowe zupy – jakie?
- kupować może mniej, ale dobrego – czasem ekonomiczniej i zdrowiej jest kupić mniejszą ilość czegoś lepszej jakości, niż więcej, ale śmieciowych produktów, gdzie w składzie przeważa "chemia". Przeczytaj Etykiety na produktach i E-dodatki – czy wiesz co jesz? i bądź świadomym konsumentem Zdrowe jedzenie – czy reklamy kłamią?
- ograniczyć lub zrezygnować z jedzenia w fast foodach.
- chcąc zjeść w restauracji – wybierać takie, gdzie ceny nie będą zaskoczeniem i zmieścimy się w przewidzianym „budżecie restauracyjnym”.
- sprawdzić ceny warzyw i owoców na targach, oferowanych przez rolników – często są tańsze i lepsze niż w marketach; można również szukać możliwości zakupu żywności ekologicznej w "ekonomicznych cenach" Żywność ekologiczna – co warto kupować i dlaczego?.
- zamiast słodyczy, batoników – wybierać zdrowe przekąski.
Jak oszczędzać pieniądze na jedzeniu? – Rozsądnie
To tylko kilka pomysłów, jak oszczędzać pieniądza na jedzeniu. Zachęcam do poszukania jeszcze innych, własnych. Pamiętajmy tylko, aby i w tym zachować zdrowy rozsądek. Organizm potrzebuje wartościowych składników odżywczych, by pracować sprawnie i się regenerować. Jeśli mu ich nie dostarczymy – to wystawi nam rachunek dużo wyższy niż to, co uda nam się zaoszczędzić na zakupach żywności.