Zdrowe przekąski - suszone owoce

Suszone owoce stanowią bardzo dobrą przekąskę w przypadku, gdy nagle zaczyna brakować nam energii i czujemy się głodni. W miejsce zwykłego cukru, mogą posłużyć jako bardzo dobry dodatek do dosładzania różnego rodzaju potraw: płatków zbożowych, sałatek, koktajli czy różnego rodzaju wypieków. Pora na zdrowe przekąski!

Dostarczają sporej dawki błonnika, składników mineralnych, w tym potasu, który pomaga kontrolować ciśnienie krwi. Są także doskonałą przekąską podczas długich podróży. Należy jednak pamiętać, że suszone owoce zawierają także duże ilości węglowodanów oraz kalorii. Co więcej, mogą zawierać siarczyny, które powodują reakcje alergiczne.Suszone owoce bez dwutlenku siarki dostępne są w sklepach ze zdrową żywnością.

Zdrowe przekąski – suszone owoce

Przedstawiam najbardziej popularne i dostępne na polskim rynku owocowe zdrowe przekąski:

MORELE
Są doskonałym źródłem beta-karotenu, związku, który jest niezbędny dla prawidłowej pracy organizmu. Beta-karoten chroni skórę przed działaniem promieni słonecznych, zwalcza wolne rodniki oraz przyśpiesza regenerację naskórka, przez co hamuje procesy starzenia się ustroju. Ponadto stymuluje pracę układu odpornościowego oraz wykazuje działanie antynowotworowe.

  • 7 sztuk – 196 kcal i 6g błonnika

 

ŻURAWINA
Owoce żurawiny wykazują dobroczynne działanie na układ pokarmowy, moczowy oraz immunologiczny. Są bogatym źródłem witaminy A i C oraz związków aktywnych biologicznie jak flawonoidy, proantocyjanidyny i kwasy fenolowe, które pomagają w prewencji wielu chorób przewlekłych.

  • 1/2 szklanki – 200 kcal i 3,7g błonnika

 

ŚLIWKI
Zawierają bardzo duże ilości błonnika pokarmowego, niezbędnego w prawidłowej pracy jelit. Błonnik zawarty w suszonych śliwkach usprawnia perystaltykę oraz zapobiega powstawaniu zaparć. Ponadto doskonale wypełnia żołądek, przez co na długi czas zaspokaja głód.

  • 8 sztuk – 216 kcal i 7,5 g błonnika

 

 

FIGI
Wśród wszystkich owoców suszonych zawierają największe ilości wapnia i potasu – związków niezbędnych w prawidłowej pracy układu sercowo-naczyniowego oraz kostnego. Podobnie jak śliwki, są doskonałym źródłem wspomagającego pracę jelit – błonnika.

  • 8 sztuk – 210 kcal i 8,8 g błonnika

 

DAKTYLE
Dostarczają oprócz potasu – magnezu, selenu, miedzi i wapnia. Ponadto zawierają naturalne salicylany, które działają podobnie jak aspiryna – łagodzą stany zapalne, uśmierzają ból oraz zmniejszają ryzyko powstania zakrzepów.

  • 10 sztuk – 190 kcal i 6,1 g błonnika

 

RODZYNKI
Suszone winogrona są dobrym źródłem wapnia, magnezu, fluoru oraz boru – pierwiastka rzadko występującego w żywności, niezbędnego w rozwoju tkanki kostnej. Stanowią skondensowane źródło energii (zawierają w 70% fruktozę), dlatego też są dobrą przekąską dla osób intensywnie uprawiających sport.

  • 1/2 szklanki – 208 kcal i 5 g błonnika.

Smacznego:)