Chcecie miło spędzić czas z rodziną i jednocześnie zaopatrzyć się w skuteczny lek na przeziębienia? Ewa z Zielonego Zagonka zaprasza na wyprawę po kwiat lipy, z którego powstanie leczniczy syrop!

Lipa jest długowiecznym drzewem i może dożyć nawet 800 lat. Często jest spotykana w przydomowych ogródkach, czy też przy kościołach i na terenie cmentarzy. Jest to naprawdę wspaniałe zioło, dlatego dziś zamiast siedzenia przed komputerem czy też telewizorem – polecam spacer do lasu lub na łąkę po kwiaty lipy do suszenia i na syrop. Unikajmy drzew rosnących przy drogach i na skrajach miast, ponieważ lipa sprawnie radzi sobie z wyłapywaniem ołowiu. Szukajmy drzew jak najdalej od miast i głównych arterii dróg.

 

Jak zrobić syrop z lipy i wzmocnić odporność?

Potrzebujemy ok 100g wyłącznie kwiatów lipy. W garnku zagotowujemy syrop, czyli wodę i cukier – zasada jest 1l wody na 1 kg cukru. Chociaż ja używam mniej do tego syropu  – wyszło ok 500g cukru. Kwiaty zalewamy gorącym syropem, dodajemy sok z jednej cytryny i całość odstawiamy na 2-3 dni, nie zapominając, aby codziennie przemieszać nasz syrop z lipy. Następnie wlewamy go do czystych słoików i pasteryzujemy. Po otwarciu, syrop powinniśmy przechowywać w lodówce.

Pamiętajmy również, że napar ze suszonego kwiatu lipy jest świetnym „lekiem” napotnym przy gorączce, grypie czy chorobach górnych dróg oddechowych.