Żywność ekologiczna - warzywa

Produkty uprawy ekologicznej. Najlepsza żywność czy jeden wielki przekręt? Temat żywności i upraw ekologicznych trudno wyczerpująco omówić krótko, ponieważ obejmuje on wiele różnorodnych zagadnień. Co naprawdę oznacza słowo "ekologiczny"?

Ekologiczne metody uprawy i hodowli mają na celu produkcję żywności przy jednoczesnej trosce o stan środowiska naturalnego i zdrowia zwierząt hodowlanych. Stosowanie sztucznych nawozów, herbicydów i pestycydów jest mocno ograniczone, a zwierzęta hoduje się bez użycia leków, antybiotyków i środków odrobaczających stosowanych powszechnie w intensywnej hodowli zwierząt gospodarczych.

Producenci żywności ekologicznej nie mogą wykorzystywać płodów rolnych i składników modyfikowanych genetycznie (GM). W rezultacie otrzymują żywność zawierającą minimalne ilości chemikaliów, której produkcja nie wywiera tak negatywnego wpływu na środowisko naturalne jak produkcja żywności konwencjonalnej.

Aby dany produkt mógł nosić miano ekologicznego (bio), musi otrzymać certyfikat niezależnej instytucji kontrolującej ekologiczne uprawy i produkcję. Aby w nazwie produktu mogło znaleźć się słowo "ekologiczny" albo "bio" – przynajmniej 99% składników musi pochodzić z upraw lub hodowli ekologicznych, a na etykiecie musi być podana informacja, które składniki nie są ekologiczne. Składników niepochodzących z upraw ekologicznych można używać wyłącznie dlatego, ze nie istnieją ich ekologiczne zamienniki.

Żywność ekologiczna  – co warto kupować?

Zastanawiasz się nad zakupem żywności ekologicznej? W niektóre produkty naprawdę warto zainwestować:
 

Owoce i warzywa
Jakiekolwiek owoce i warzywa pochodzące z konwencjonalnych upraw są regularnie poddawane testom na obecność pestycydów, herbicydów i pozostałości po nawozach sztucznych, to jeśli zamierzasz jeść ich więcej, lepiej wybierać te uprawiane ekologicznie. Szczególnie dotyczy to tych owoców i warzyw, których przed jedzeniem nie obiera się ze skórki, takich jak sałata, seler naciowy i jabłka. Niektóre pestycydy stosowane w rolnictwie konwencjonalnym są odporne na działanie deszczu, dlatego bardzo trudno je zmyć.

Badania wykazały, że owoce i warzywa z upraw ekologicznych przeciętnie zawierają więcej witaminy C, niezbędnych minerałów i przeciwutleniaczy niż ich uprawiani konwencjonalnymi metodami kuzyni. Jednak niektóre z tych składników mogą ulec zniszczeniu jeśli owoce i warzywa są nieodpowiednio przechowywane. Jeśli wiec chcesz skorzystać z odżywczych dobrodziejstw ekologicznych owoców i warzyw, szukaj świeżych, przechowywanych w chłodzie i z dala od świata i nie zadowalaj się wyłącznie etykietą "bio".

Napoje owocowe
W owocowych napojach bio zabronione jest stosowanie barwników, stabilizatorów i konserwantów, które wiążą się z nadaktywnością u dzieci, i sztucznych substancji słodzących – na ich działanie szczególnie narażone mogą być małe dzieci, a występują one nagminnie w niektórych ogólnodostępnych napojach owocowych. Oznacza to ,że napoje owocowe są zdrowsze, choć nie należy zapominać, ze zawierają bardzo dużo cukru.

Przeczytaj również: Dlaczego żywność ekologiczna jest droga?

Suszone owoce 
Susz owocowy bio powstajenie tylko z owoców zebranych z upraw ekologicznych, ale tez nie zawiera takich składników, jak dwutlenek siarki i sorbinian potasu. U wrażliwszych osób dwutlenek siarki może wywoływać świst wydechowy (ataki astmy, nudności i biegunkę).

Produkty mleczne 
Niedawne badania przeprowadzone przez Uniwersytet Aberdeen wskazują, że mleko ekologiczne może zawierać niemal o 75% więcej niezbędnych kwasów tłuszczowych omega- 3 niż zwykłe mleko, a to ze względu na wyższą zawartość koniczyny w paszy krów hodowlanych metodami ekologicznymi. Uważa się, że jeszcze więcej tłuszczów omega – 3 można znaleźć w ekologicznym serze.

Chleb pełnoziarnisty
Dlaczego warto kupować chleb bio? Największe prawdopodobieństwo napotkania resztek pestycydów występuje właśnie w przypadku chleba o wysokiej zawartości błonnika, ponieważ mogą się one odkładać w zewnętrznych warstwach ziarna, dlatego chleb ekologiczny to dobra inwestycja. Należy przy tym pamiętać, ze chleb bio charakteryzuje się krótszym terminem przydatności do spożycia ze względu na to, że nie zawiera chemicznych środków konserwujących.

Oleje roślinne
Ekologiczne oleje roślinne, produkowane z roślin uprawianych naturalnymi metodami muszą być otrzymywane za pomocą mechanicznego wyciskania, a nie dzięki użyciu chemicznych rozpuszczalników. Oleje bio nie są oczyszczane w wysokich temperaturach.

Jeśli tylko będziesz pamiętać, żeby przechowywać olej w ciemnym i chłodnym miejscu , by zapobiec utlenieniu, może one przynieść ci znaczne korzyści zdrowotne. W przeciwieństwie do zwykłych olejów świeże, nierafinowane oleje bio zawierają niezbędne kwasy tłuszczowe, rozpuszczalne w tłuszczu witaminy i inne dobroczynne składniki, jak na przykład lecytyna i sterole roślinne.

Czekolada, herbata, kawa i banany
Dlaczego warto się zdecydować na produkty z upraw ekologicznych? Żeby uchronić pracowników plantacji przed wysokim stężeniem pestycydów i innych środków chemicznych i zminimalizować w biednych krajach niekorzystny wpływ rolnictwa konwencjonalnego na środowisku.

 

Pamiętaj:  certyfikat bio nie oznacza jeszcze, że produkt jest super zdrowy. Niektóre produkty bio, na przykład płatki śniadaniowe, ciasta i ciasteczka, mogą zawierać więcej tłuszczu, soli i cukru niż te same produkty w wersji tradycyjnej. Ekologicznie czy nie – warto czytać etykiety!

Źródło: MiastoDzieci.pl