Wielu ludzi na świecie nie wyobraża sobie życia bez czekolady, która bardzo często kojarzy się nam z ogromną przyjemnością i poczuciem szczęścia. Niestety jej główny składnik, czyli kakao jest produktem silnie alergizującym, dlatego też osoby które mają skłonność do alergii powinny się go wystrzegać.
Ponadto naturalnymi składnikami kakao są m.in.: kofeina i teobromina – stymulanty metaboliczne, powodujące m.in.: nerwowość, nadpobudliwość, przyśpieszenie oraz zaburzenie pracy serca, a także wzrost ciśnienia krwi.
Kofeina działa również moczopędnie, co sprzyja utracie wapnia i witamin rozpuszczalnych w wodzie oraz zakłóca pracę enzymów odpowiedzialnych za produkcję energii, co wpływa na jej obniżenie. Co więcej, obecny w kakao kwas szczawiowy blokuje prawidłowe wchłanianie wapnia. Poważnym problemem są także zanieczyszczenia występujące w kakao. Badania wykazały, że w ziarnie kakaowca mogą znajdować się duże ilości aflatoksyn, które są rakotwórczym metabolitem wytwarzanym przez pleśnie.
KURSY ONLINE:
Pokochaj Swoje Ciało
Nieważne, jaki nosisz rozmiar, i tak możesz poczuć się dobrze w swoim ciele. Niech piękno i moc będą z Tobą!
Karob – co to takiego?
Karob to mączka chleba świętojańskiego. Roślina ta zarówno wyglądem jak i smakiem przypomina kakao i może być stosowana jako jej zamiennik. Nie zawiera szkodliwej teobrominy i innych wyżej wymienionych składników obecnych w kakao. Co więcej jest produktem wysoce odżywczym – dlatego też, wprowadzając go do naszej diety odnosimy szereg korzyści zdrowotnych:
- w porównaniu do czekolady karob jest o 1/3 mniej kaloryczny, ma 3 razy więcej wapnia oraz aż 7 razy mniej tłuszczu
- jest dobrym źródłem witaminy A i witamin z grupy B oraz zawiera również magnez, potas, śladowe ilości żelaza, a także sporą ilość błonnika i białka
- dzięki zawartym w nim garbnikom karob poprawia trawienie
- obecny w nim kwas galusowy jest silnym przeciwutleniaczem, który chroni nasz organizm przed działaniem wolnych rodników, sprzyja obniżeniu poziomu „złego” cholesterolu, działa również przeciwbólowo, przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie
- karob zawiera również substancje czynne, które pomagają w leczeniu astmy i problemów wywołanych przez alergie; stosuje się go również u palaczy, gdyż ma działanie wykrztuśne
- zawarte w karobie taniny bardzo dobrze wiążą się z toksynami i hamują rozwój bakterii, co znalazło zastosowanie w leczeniu biegunek
Gdzie kupić karob?
Karob bez problemu można dostać w sklepach ze zdrową żywnością, a także w niektórych supermarketach. Asortyment jest duży, możemy zdecydować się zarówno na gotowe produkty zawierające go w swoim składzie, jak również czysty proszek, który można używać do domowych deserów i wypieków. Przydatny jest także do tradycyjnych czekoladowych przepisów, w których zamiast kakao odmierzamy równoważną ilość karobu. Co więcej produkt ten, w przeciwieństwie do kakao ma naturalnie słodki smak, dlatego też należy zmniejszyć ilość cukru lub innej substancji słodzącej dodawanej do potrawy.






Obdaruj bliską osobę kursem, który pomoże jej się rozwijać lub przezwyciężyć codzienne problemy.







