Rozgrzewające zupy stanowią idealne danie na chłodne poranki. Bogate w składniki mineralne, witaminy i błonnik, są niezwykle pożywne, sycące i smaczne.
Co więcej, taki prawidłowo zbilansowany posiłek wpływana nasze zdrowie i chroni przed rozwojem chorób przewlekłych.
Zupa dla Ciebie
Poniżej przedstawiam przykłady zup, które wykazują szczególne właściwości względem organizmu.
BARSZCZ CZERWONY – działa oczyszczająco
Barszcz czerwony wykazuje działanie detoksykujące i ułatwiające trawienie. Dzięki wysokiej zawartości betacyjanin pomaga w usuwaniu toksyn z organizmu, wspomagając przy tym pracę wątroby, pęcherzyka żółciowego i nerek.
KREM Z ZIELONYCH WARZYW – wzmacnia kości
Zupa z brokułów, szpinaku i ruccoli dostarcza dużej ilości wapnia – podstawowego składnika naszych kości i zębów. Ponadto wapń wpływa na prawidłową pracę mięśni, funkcjonowanie układu nerwowego i układ krzepnięcia krwi.
ZUPA Z MARCHWI I KOLENDRY – stymuluje układ odpornościowy
Miska tej zupy zaspokaja niemal całe dzienne zapotrzebowanie na witaminę A. To ważne dla obrony immunologicznej, ponieważ witamina ta utrzymuje odpowiednie nawilżenie błony śluzowej dróg oddechowych, co chroni przed infekcjami.
ZUPA JARZYNOWA – zapobiega chorobom przewlekłym
Zupa pełna warzyw, a co za tym idzie związków aktywnych biologicznie, wykazuje działanie przeciwutleniające i chroni nasz organizm przed destrukcyjnym działaniem wolnych rodników, które biorą udział w patogenezie chorób cywilizacyjnych. Jest lekkostrawna i sycąca, a im więcej składników zawiera tym więcej witamin, składników mineralnych i błonnika jest dostarczanych do organizmu.
ZUPA POMIDOROWA – sprzyja pięknej skórze
Poza znaną funkcją ochrony przed chorobami sercowo-naczyniowymi, pomidory mogą pomóc w ochronie przed promieniowaniem UV, które powodują uszkodzenia skóry przez cały rok – nie tylko latem. Substancją czynną jest likopen – przeciwutleniacz, którego biodostępność zwiększa się po ugotowaniu pomidorów i dodaniu odrobiny oleju.
ZUPA Z SOCZEWICY – zmniejsza poziom cholesterolu
Soczewica jest bogata w rozpuszczalny błonnik, który obniża poziom miażdżycogennego cholesterolu. Błonnik wiąże cholesterol w jelitach zmniejszając jego wchłanianie do krwiobiegu. Ponadto soczewica jest dobrym źródłem łatwo przyswajalnego białka oraz witamin z grupy B i żelaza.
ZUPA ZE SZPINAKU – niezastąpiona dla ciężarnych
Już niewielka porcja tej zupy dostarcza około jednej trzeciej zalecanej dziennej ilości kwasu foliowego oraz witaminy B, które wpływają na prawidłowy rozwój płodu, chroniąc między innymi przed wystąpieniem wad cewy nerwowej.
Zdrowe dodatki
Pamiętajmy, aby do zup zawsze dodawać różnorodne przyprawy i świeże zioła, a także chrupiące posypki – siemię lniane, sezam, nasiona dyni czy słonecznika.