Hummus to potrawa bliskowschodnia, podajemy go z pieczywem typu pita. Ładnie wygląda w miseczce, polany oliwą, z ćwiartką cytryny. Można go też posypać zieleniną lub pieprzem. No i oczywiście można przygotować warzywa jako dodatek.
Hummus nabieramy z miseczki kawałkami pieczywa lub smarujemy nim kanapki (sposób polski).
SKŁADNIKI
- 2,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy
- 2 małe ząbki czosnku
- 6 łyżek oliwy
- 1 cytryna
- 2 łyżki tahini – pasty z nasion sezamu
- sól, pieprz, słodka papryka
- kmin rzymski (absolutnie nie da się tego zastapić kminkiem)
WYKONANIE
Ciecierzycę najpierw moczymy całą noc, a następnie gotujemy do miękkości.
Odsączoną ciecierzycę miksujemy z czosnkiem, oliwą, sokiem z cytryny, solą, pieprzem, papryką, kminem. Doprawiamy do smaku.
KURSY ONLINE:
Proste Życie
Porządek w głowie, życiu i domu
Sprawdź!