Jeśli lubicie kaszę – lub chcecie się przekonać, czy ją lubicie – mamy dla was kilka ciekawych przepisów przygotowanych w ramach kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”.
Mamy nadzieję, że przypadną wam do gustu, a kasza w różnej postaci stanie się częstym gościem na stołach.
Wiele jest gatunków kasz – warto eksperymentować i znaleźć smaki dla siebie; odkryć ich cenne właściwości wspierające nas w utrzymaniu zdrowia i dobrej kondycji naszego organizmu.
Przepisy na dania z kaszą Andrzeja Polana
Mus z kaszy manny z białą czekoladą i truskawkami
Składniki:
500 ml mleka
ok. 200 g kaszy manny
6 tabliczek białej czekolady
500 ml śmietany 36%
1 kg truskawek
świeża mięta
1 cytryna
syrop z kwiatów czarnego bzu
Wykonanie:
Mleko zagotowujemy, wsypujemy kaszę mannę do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Czekoladę rozpuszczamy i dodajemy do kaszy. Dokładnie mieszamy i studzimy.
Śmietanę ubijamy na sztywno, i dodajemy partiami do już powstałej masy z kaszy i czekolady. Mieszamy i studzimy.
Truskawki łączymy z posiekaną miętą, skórką z cytryny i syropem z kwiatów czarnego bzu.
Zimna zupa z arbuza i malin z kluseczkami z kaszy kukurydzianej
Składniki:
1.5 kg arbuza
200 g malin
cytryna
cukier do smaku
1 szk. kaszy kukurydzianej
1 łyżka masła
200g półtłustego twarogu mielonego
1 łyżka cukru
2 jajka
mleko skondensowane słodzone
Przygotowanie:
Gotujemy wodę z cukrem i dodajemy masło. Do wody wrzucamy kaszę i gotujemy ją tak długo, aż zgęstnieje. Studzimy i mieszamy z twarogiem i jajkami. Z masy formujemy nieduże kluseczki i wrzucamy je na wrzątek. Po wypłynięciu na wierzch, odcedzamy je. Arbuza miksujemy z połową malin. Doprawiamy sokiem z cytryny i cukrem. Do zupy dodajemy pozostałe maliny, możemy dodatkowo drobno wkroić arbuza. Całość schładzamy w lodówce.
Kluseczki przed podaniem przesmażamy na maśle, skrapiamy mlekiem skondensowanym, a owocową, zimną zupę podajemy w kubku. Smacznego!
Przepisy na dania z kaszą Doroty Wdowińskiej-Rozbickiej
– autorki bloga www.smakuje.blox.pl
Naleśniki z farszem z twarożku, kaszy owsianej, brzoskwini i żurawiny
Składniki:
naleśniki:
2 jajka
2 szkl mąki
1 szkl wody
1 szkl mleka
szczypta soli i cukru
olej
Farsz:
200 g twarożku śmietankowego
4 łyżki ugotowanej kaszy owsianej łamanej
3 brzoskwinie
2 łyżki suszonej żurawiny
łyżeczka miodu
Wykonanie:
Do miski przesiewamy mąkę, wbijamy jaja, dodajemy cukier, sól, wlewamy wodę i mleko. Wszystko miksujemy aż ciasto będzie gładkie, jednolite o konsystencji śmietany.
Ciasto odstawiam na pół godziny.
Rozgrzewamy patelnię, którą spryskujemy odrobiną oleju. Wlewamy chochlę ciasta i rozprowadzamy po całej patelni.
Smażymy na rumiano z obu stron.
Usmażone naleśniki układamy na talerzu jeden na drugim by zachowały miękkość i elastyczność.
Twarożek śmietankowy mieszamy z kaszą owsianą, pokrojonymi w kosteczkę brzoskwiniami i posiekaną suszoną żurawiną. Doprawiamy do smaku miodem.
Tak powstałym farszem nadziewamy naleśniki i zwijamy.
Sałatka z kaszą jęczmienną i owocami
Składniki:
0,25 kg kaszy jęczmiennej wiejskiej
1 serek wiejski
0,25 kg truskawek
1 gruszka lub jabłko
5 brzoskwiń
25 g rodzynek
25 g suszonej żurawiny
50 g suszonej moreli
50 g suszonej śliwki
25 g ziarna słonecznika
1 łyżka miodu
kilka listków świeżej melisy lub mięty
Wykonanie:
Kaszę jęczmienną gotujemy w proporcji 1 część kaszy i 2 części wody ze szczyptą soli i cukru. Pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie mieszamy widelcem, by ziarna kaszy rozdzieliły się
i przekładamy do salaterki.
Truskawki, gruszkę i brzoskwinie kroimy w kostkę i dodajemy do kaszy.
Do kaszy dodajemy również serek wiejski (razem ze śmietanką), posiekane suszone owoce, miód
i listki ziół. Mieszamy wszystko i podajemy.
Szaszłyki z arbuza i kaszy manny
Składniki:
arbuz
czarne porzeczki
ok. 3 łyżki kaszy manny
1 szklanka mleka krowiego lub roślinnego (np. owsiane, jaglane)
cukier lub miód do smaku
2 łyżeczki siemienia lnianego
2 łyżeczki ziaren słonecznika
Wykonanie:
Do rondelka wlewamy mleko i podgrzewamy, słodzimy do smaku. Siemię lniane i ziarno słonecznika mielimy w młynku do kawy i wrzucamy do mleka. Do gotującego się mleka wsypujemy cienką strużką kaszkę, cały czas mieszając dynamicznie. Gotujemy jeszcze minutę – kasza powinna być gęsta.
Gorącą kaszę wylewamy do prostokątnego naczynia i zostawiamy do wystygnięcia. Kroimy w kostkę.
Arbuza kroimy w plastry i przy pomocy foremek do wycinania ciastek wycinamy kształty. Na patyczki do szaszłyków wbijamy arbuza, kostkę z kaszy manny, porzeczki.
Truskawkowy koktajl z kaszą owsianą
Składniki:
1 szklanka truskawek
1 szklanka mleka lub jogurtu naturalnego
3 łyżki ugotowanej kaszy owsianej (lub jej rozdrobnionej wersji – płatków owsianych)
łyżka miodu
Wykonanie:
Truskawki myjemy, osuszamy i obrywamy szypułki. Do blendera wrzucamy ugotowaną kaszę owsianą, truskawki, wlewamy mleko i miód. Miksujemy wszystkie składniki na gładki koktajl. Przelewamy do szklanek i podajemy.
Źródło: Kampania "Lubię kaszę…" , www.lubiekasze.pl