Brzoskwinie

Brzoskwinie… atrakcyjne dla wszystkich zmysłów. Przyciągają wzrok kolorem wschodzącego słońca, kuszą słodkim, orzeźwiającym smakiem, nęcą aromatycznym zapachem.  

Ten typowo wakacyjny owoc, uprawiany w krajach o chłodnym klimacie, ma ponad dwa tysiące odmian. Pochodzi on z Chin, gdzie już 4 tys. lat temu był elementem diety. Także dziś cieszy się dużą popularnością i słynie ze swoich właściwości odżywczych oraz licznych możliwości zastosowania.

Brzoskwinie…

  • dobre dla ogólnego stanu zdrowia – stanowią źródło składników odżywczych, takich jak: witaminy A, C, E, K, niacyna, potas, magnez, mangan, miedź, błonnik pokarmowy
  • dobre dla skóry – poprawiają cerę i nadają jej ładny odcień; dzięki zawartości białka sprzyjają naprawie tkanek, a obecna w nich witamina C zwiększa produkcję kolagenu
  • dzięki zawartości karotenoidów oraz innych związków fitochemicznych chronią oczy i wykazują działanie przeciwnowotworowe
  • są bogatym źródłem błonnika pokarmowego, który zapewnia prawidłową pracę jelit, chroni przed zaparciami, zapewnia uczucie sytości
  • posiadają silne właściwości moczopędne, dlatego też dobrze je jeść w przypadku dny moczanowej
  • są korzystne w zaburzeniach pracy przewodu pokarmowego – pobudzają soki trawienne i stymulują pracę jelit
  • stanowią doskonałe źródło boru – pierwiastka zwiększającego stężenie estrogenów, których niedobór powoduje rozwój osteoporozy
  • pomagają organizmowi w procesie oczyszczania z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii, wspomagają pracę nerek
  • dzięki zawartości niacyny oraz innych witamin z grupy B wykazują właściwości wyciszające, relaksujące, łagodzące (niacyna jest bowiem niezbędna do produkcji serotoniny – hormonu szczęścia)
  • z uwagi na wysoką zawartość potasu pomagają utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi, zapobiegać kamicy nerkowej i utracie masy kostnej
  • są bogate w witaminę C, która wzmacnia układ odpornościowy i działając jako przeciwutleniacz, hamuje aktywność wolnych rodników, które przyśpieszają starzenie
  • w dawnych czasach były spożywane w celu wyeliminowania pasożytów z jelit

Brzoskwinie – dla wszystkich! 

Brzoskwinie zjadane nawet w dużych ilościach nie powodują zaburzeń pokarmowych i dlatego są szczególnie cenne dla dzieci, ludzi starszych oraz chorych i rekonwalescentów. Ze względu na niski indeks glikemiczny polecane są diabetykom i osobom odchudzającym się.

Można je jeść na surowo, dodać do płatków śniadaniowych lub do sałatek dla podkreślenia smaku. Przygotowuje się z nich też wyśmienite desery, orzeźwiające koktajle i herbaty mrożone, a także smakowite przetwory: dżemy, konfitury, kompoty, soki, likiery, galaretki.

Smacznego:)

 

* Artykuł nie stanowi  porady medycznej, lekarskiej czy farmaceutycznej. Czytelnik przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji co do leczenia, powinien skonsultować się (w zależności od potrzeb) z lekarzem lub farmaceutą.