Wszyscy uwielbiamy lody, szczególnie w upalne dni, kiedy mamy ochotę na coś orzeźwiającego i chłodzącego. Niestety, jak większość słodkich przekąsek lody są bogatym źródłem kilku składników szkodliwych dla zdrowia, zwłaszcza dla układu krwionośnego.
Jak wszystkie mleczne produkty lody są bogate w tłuszcz. Już stosunkowo niewielka porcja ½ filiżanki lodów waniliowych (100 ml) zawiera go ok. 9 g. Tłuszcz jest składnikiem, którego nasz organizm potrzebuje do produkcji hormonów, mechanicznej ochrony organów, jako źródła energii, jednakże spożywany w ilościach przekraczających dzienne zapotrzebowanie może przyczyniać się on do rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego.
Z umiarem
Nadmierna konsumpcja tłuszczów nasyconych – powszechnie występujących w produktach zwierzęcych, takich jak mleko, mięso, jaja i masło – może zwiększać poziom cholesterolu we krwi, powodując blokady w tętnicach, a w konsekwencji prowadzić do zawału serca i udaru. Zaleca się, aby dzienne spożycie tłuszczów nasyconych nie przekraczało 10% całkowitej kaloryczności diety, co w przypadku diety zawierającej 2000 kcal oznacza ok. 22 g. Porcja ½ filiżanki lodów waniliowych zawiera 6 g tłuszczów nasyconych.
Spożywanie zbyt dużej ilości produktów bogatych w cholesterol może zwiększyć poziom cholesterolu we krwi i ryzyko chorób serca. Porcja ½ filiżanki lodów waniliowych zawiera 25 mg cholesterolu. Z uwagi na fakt, że organizm człowieka sam produkuje ok. 1000 mg cholesterolu dziennie, zaleca się, aby cholesterol w diecie ograniczać do minimum.
Lody zawierają dużo cukru rafinowanego, który nie dostarcza żadnych dodatkowych wartości odżywczych, za to podnosi kaloryczność produktu, przez co może znacząco sprzyjać tyciu, a przez to i chorobom serca. Bezpośredni i natychmiastowy wpływ spożywanego cukru na poziom glukozy we krwi może przyczyniać się do rozwoju cukrzycy.
U niektórych lody mogą powodować złe samopoczucie z uwagi na naturalnie występujący w mleku cukier – laktozę. Niedostateczna produkcja w organizmie lub brak laktazy, czyli enzymu trawiącego cukier mleczny, wywołuje niekiedy problemy żołądkowo-jelitowe, dlatego osoby nietolerujące laktozy mogą jeść lody sorbetowe lub lody na bazie mleka roślinnego.
Jak widać, lody – choć trudno się im oprzeć – nie są zdrowym deserem. Na szczęście nie musimy całkowicie z nich rezygnować. Chcąc zapewnić sobie tę odrobinę rozkoszy dla podniebienia, a jednocześnie zadbać o zdrowie swoje i najbliższych, możemy zrobić lody sami w domu, w zaledwie 10 do 15 minut.
Przepisy na domowe lody
Oto kilka przepisów, dzięki którym przyrządzicie lody bez mleka, nasyconych tłuszczów, jaj, za to będące bogatym źródłem naturalnie występujących w owocach i orzechach witamin i minerałów.
1) Lody bananowo-orzechowe
- 4 dojrzałe banany, mrożone
- 2-3 łyżki syropu klonowego lub syropu z agawy
- 1 łyżeczka cynamonu w proszku
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka zmielonej laski wanilii
- 1/3 szklanki rozdrobnionych orzechów
Przygotowanie:
Połamać zamrożone banany na 3-4 kawałki. Wszystkie składniki – poza orzechami – włożyć do blendera o wysokiej mocy. Co kilka sekund zatrzymywać pracę urządzenia, by zeskrobać składniki ze ścianek naczynia. Miksować, aż do uzyskania kremowej konsystencji. Dodać orzechy i całość wymieszać, najlepiej za pomocą gumowej łopatki. Najlepiej spożyć bezpośrednio po przygotowaniu lub wstawić do zamrażarki – mieszać co kilka godzin, aby zapobiec krystalizacji lodów.
2) Lody truskawkowe
- 3 szklanki zamrożonych truskawek (mogą być również maliny lub jagody)
- ½ szklanki drylowanych suszonych daktyli lub suszonych moreli
- 1 obrany banan lub mango
- 2-3 łyżki tłoczonego na zimno, nierafinowanego oleju lnianego, kokosowego lub orzechowego
- ½ łyżeczki zmielonej laski wanilii
- ½ łyżeczki mielonego cynamonu
- świeżo wyciskany sok z 1 cytryny lub pomarańczy
Przygotowanie:
Wszystkie składniki włożyć do blendera i miksować, aż do uzyskania jednolitej masy. Najlepiej spożyć bezpośrednio po przygotowaniu lub wstawić do zamrażarki – mieszać co kilka godzin, aby zapobiec krystalizacji lodów.
3) Lody na patyku
- 100 ml jogurtu sojowego,
- 2 szklanki mrożonych malin,
- 2 łyżki miodu lub syropu klonowego.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zmiksować w blenderze. Gotową masą wypełnić pojemniczki na lody i do każdej porcji wstawić patyczek, następnie całość zamrozić.
Zdrowe domowe lody
Chcąc zachować zdrowie i energię, możecie śmiało zastąpić przemysłowo produkowane lody takimi właśnie świeżymi i naturalnymi alternatywami, które bez wątpienia zapewnią ten sam efekt chłodzący i orzeźwiający, dostarczając zarazem dużych ilości witamin i minerałów przy małej ilości kalorii i tłuszczu. Smacznego:)
ZOBACZ TEŻ: Domowe lody bzowe