Chleb bananowy jest bardzo popularnym wypiekiem w Stanach Zjednoczonych. Nie jest to typowy chleb, bardziej słodkie ciasto. Warto przetestować ten przepis i spróbować. Dzieci będą go uwielbiały, a znajomi nie będą mogli wyjść z podziwu, że masz taki talent kulinarny.
Przepis nie wymaga specjalnych nakładów pracy, wystarczy połączyć składniki, wymieszać i delektować się smakiem pachnącego bananami chlebka.
Składniki:
- 3 lub 4 dojrzałe banany
- 1,/3 szklanki roztopionego masła
- 3/4 szklanki cukru (można dodać mniej, bo banany same w sobie są dość słodkie)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1,5 szklanki mąki
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
Jeśli ktoś lubi bakalie można również dodać je do ciasta. Ewentualnie, masło można zastąpić olejem.
Wykonanie:
Przy wykonaniu chleba nie używaj miksera, a jedynie drewnianą łyżkę. W dużej misce wymieszaj roztopione masło z rozgniecionymi bananami. Dodaj cukier, roztrzepane jajko, wanilię. Na końcu wsyp mąkę wymieszaną z sodą i szczyptą soli. Dokładnie wymieszaj
Piecz przez 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do ok. 170°C, w foremce tzw. keksówce.