Brownie – niebo w gębie, idealny deser na wszelkie okazje. 😊 Przedstawiamy przepis na prawdziwe amerykańskie brownie z własnoręcznie zrobioną polewą. Przepis jest prosty, nie może się nie udać!

No to zaczynamy.

Przepis na brownie

 

Składniki na ciasto:

1 kostka masła

niecała szklanka cukru (biały lub trzcinowy)

3 jajka

1 łyżeczka cukru waniliowego

pół szklanki mąki

pół szklanki gorzkiego kakao

opcjonalnie garść bakalii (rodzynki, orzechy laskowe, skórka pomarańczy…)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Składniki na polewę do brownie:

3 łyżki miękkiego masła                    

3 łyżki gorzkiego kakao

1 łyżka miodu

1 łyżeczka waniliowego aromatu do ciast

1 szklanka cukru pudru

 

Jak zrobić brownie? Procedura przygotowania krok po kroku:

Zanim zaczniesz, rozgrzej piekarnik do ok. 180 stopni.

Na piecu w rondlu rozpuść masło. Zdejmij z pieca, wmieszaj do masła cukier, rozbełtane jajka, cukier i cukier waniliowy. Do tej masy ubijając dodaj kakao, mąkę proszek do pieczenia i odrobinę soli, a kiedy będzie gładka wmieszaj bakalie. Gotową masę wyłóż na wysmarowaną masłem blachę.

Włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz 25-30 minut.

 

Jak zrobić polewę do brownie?

Połącz ze sobą masło, kakao, miód, waniliowy aromat do ciast i cukier puder. Wymieszaj na gładką masę. Polej ciasto, kiedy jest jeszcze gorące.

 

Brownie gotowe – smacznego!