Jest niedzielne popołudnie, właśnie zapowiedzieli się goście, a ty nie masz ich czym poczęstować? Bez paniki! To pyszne ciasto z jabłkami przygotujesz w 10 minut, po niecałej godzinie pieczenia cały dom wypełni się wspaniałym zapachem, a goście na pewno poproszą o dokładkę!
Jakich składników będziesz potrzebować?
4 jajka
1 szklanka cukru
¾ szklanki oleju
2 szklanki mąki tortowej
2 duże jabłka
1½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 szczypty cynamonu
margaryna i bułka tarta do posypania formy
Jak przygotować ciasto?
Zacznij od nagrzania piekarnika do 180°C. W czasie nagrzewania przygotuj ciasto.
Jajka i cukier zmiksuj do białości. Następnie wlej olej i dalej miksuj. Do masy wsyp przesianą mąkę tortową i proszek do pieczenia i dobrze wszystko wymieszaj łyżką. Po wymieszaniu masa powinna błyszczeć. Jabłka obierz ze skórki i pokrój w drobną kosteczkę. Dodaj je do masy i wymieszaj dodając sól i cynamon.
Pieczenie
Foremkę 35×12×8 wysmaruj margaryną i posyp bułką tartą. Wlej ciasto do foremki. Wstaw do piekarnika i piecz około 50 minut. Sprawdzając patyczkiem, czy ciasto jest gotowe weź pod uwagę, że ciasto zawiera mokre jabłka, może się więc wydawać, że jest niedopieczone, kiedy w rzeczywistości jest już gotowe do podania.
Co teraz? Smacznego!!