Sezon przeziębień i grypy motywuje nas do szukania naturalnych sposobów na wzmocnienie odporności oraz walkę z chorobą. Warto wypróbować syrop z czosnku!

Większość z nas przynajmniej raz w życiu podjęła próbę "ratowania" się przy użyciu czosnku – a jeśli jeszcze nie mieliście okazji – warto wypróbować jego działanie przy najbliższym przeziębieniu (lub jeść go profilaktycznie).  W niepozornych ząbkach kryje się wiele cennych właściwości – w tym antybakteryjne, antygrzybicze, przeciwzapalne, przeciwwirusowe.  

Zwykle czosnek spożywa się obierając ząbki, krojąc w plasterki lub kosteczkę i kładąc np. na kanapkę – lub też przepuszczając obrane wcześniej ząbki przez praskę i dodając np. do sałatki, sosu. Można jednak zrobić na jego bazie syrop

Jak zrobić syrop czosnkowy na infekcje?

Składniki

  • 1 główka czosnku
  • pół szklanki wody
  • pół szklanki miodu
  • 1/4 szklanki octu jabłkowego
  • można dodać do tego wedle uznania:
     

cynamon zmniejsza ból i stan zapalny, zwalcza bakterie i wirusy
rozgniecione nasiona kopru – mają działanie wykrztuśne. Zawierają substancje, które pomagają zmniejszyć ilość śluzu i wydzieliny oskrzelowej i tym samym przyczynić się do złagodzenia uporczywych kaszlu, przeziębienia.
– świeży tarty imbir – aktywny składnik imbiru – gingerol – wykazują silne właściwości przeciwzapalne.

 

Przygotowanie:
Podzielić czosnek na ząbki, obrać z łupinek. Zmielić, dodając jeśli chcesz – również dodatkowe składniki. Wsypać do miseczki, wlać do tego olej, miód i ocet jabłkowy.

Pozostawić mieszaninę na noc lub co najmniej na klika godzin przed użyciem. Miazgę przecedzić – a powstały syrop przechowywać w chłodnym miejscu. Miód i ocet jabłkowy są naturalnymi środkami konserwującymi, dzięki czemu syrop z czosnku można przechowywać w chłodnym, suchym miejscu, w szczelnym pojemniku bardzo długo.

 

Stosowanie:
Syrop z czosnku przyjmuje się co klika godzin – po łyżeczce, aż objawy choroby ustąpią. Jeśli nie ma poprawy, należy skontaktować się z lekarzem.

Syrop z czosnku II

Możecie również przygotować syrop z czosnku z dodatkiem cytryny.

Zmiksuj w blenderze:

  • 1/2 szklanki soku z cytryny (świeży, wyciskany)
  • 1/2 szklanki wody
  • Pół szklanki miodu
  • 5 dużych ząbków czosnku – mielone lub prasowane
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru lub 1/4 łyżeczki imbiru w proszku
  • szczypta cayenne w proszku

Wlej syrop do szczelnego pojemnika i włóż do lodówki. Im dłużej syrop jest przechowywany w niej, tym ma mocniejszy smak czosnku. Jeśli chcesz tego uniknąć – przygotuj mniejszą porcje syropu, którą szybciej zużyjesz – zmniejszając porcje składników o połowę przy jego przygotowaniu.  

 

W oparciu o:
Natural Healing Garlic, Lemon and Honey Syrup, 
http://ninamanolson.com/natural-healing-garlic-syrup/
How to Make Garlic Syrup for Chest Infections, www.healthyandnaturalworld.com/garlic-syrup-recipe-for-chest-infections/

 

*Artykuł nie stanowi  porady medycznej, lekarskiej czy farmaceutycznej. Czytelnik przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji co do leczenia, powinien skonsultować się (w zależności od potrzeb) z lekarzem lub farmaceutą.