Otacza nas wiele roślin, które cieszą nasze oko. Okazuje się jednak, że mogą cieszyć i podniebienie! Trzeba tylko wiedzieć, co można zjeść i jak to przyrządzić. Książka Łukasza Łuczaja „Dzika kuchnia” przyda się każdemu, kto chciałby poeksperymentować w kuchni i odkryć niepowtarzalne smaki!
To praktyczny przewodnik po ponad sześćdziesięciu dzikich roślinach jadalnych Polski, takich jak: bez, brzoza, chmiel, czosnek niedźwiedzi, czeremcha, klon, łopian, pokrzywa, podbiał, tatarak i wiele, wiele innych. Każdy rozdział wyjaśnia, gdzie szukać danego gatunku i jak go rozpoznać, które części rośliny są jadalne, podaje informacje na temat okresu zbioru, substancji czynnych i właściwości farmakologicznych rośliny, a także jej tradycyjnego i współczesnego użytkowania w różnych kulturach.
Jak to zjeść?
„Dzika kuchnia” Łukasza Łuczaja łączy w sobie funkcję zielnika i książki kucharskiej. Znajdziecie w niej niepowtarzalne przepisy na m.in. krupnik z nasion babki, nalewkę z owoców barszczu, pierogi z liśćmi bukowymi, japońskie ciasteczka z bylicą, rosyjskie powidło z czeremchy, piwo łopianowe, gołąbki zawijane w liście funkii i szwedzką zupę różaną. Brzmi ciekawie? 🙂
Gdyby ktoś z was testował któryś przepis, koniecznie podzielcie się z nami wrażeniami:)
Pięknych zdjęć nigdy dość
Od strony wizualnej książka również powinna wam się spodobać – została bogato ilustrowana zdjęciami i rycinami. Do tego, będziecie mogli przeczytać w niej pasjonujące zapiski i rozmyślania autora o miejscu człowieka w przyrodzie oraz poszukiwaniu natury i ucieczki od cywilizacji.
Książka ma 320 stron, setki zdjęć.
Więcej o Łukaszu Łuczaju i innych jego niepowtarzalnych książkach przeczytać możecie na stronie www.luczaj.com


 
 



 
  
  
  
  
 
 Obdaruj bliską osobę kursem, który pomoże jej się rozwijać lub przezwyciężyć codzienne problemy.
 Obdaruj bliską osobę kursem, który pomoże jej się rozwijać lub przezwyciężyć codzienne problemy.





 
  
  
  
  
  
  
  
  
 
 
 

 
 