Chcecie miło spędzić czas z rodziną i jednocześnie zaopatrzyć się w skuteczny lek na przeziębienia? Ewa z Zielonego Zagonka zaprasza na wyprawę po kwiat lipy, z którego powstanie leczniczy syrop!
Lipa jest długowiecznym drzewem i może dożyć nawet 800 lat. Często jest spotykana w przydomowych ogródkach, czy też przy kościołach i na terenie cmentarzy. Jest to naprawdę wspaniałe zioło, dlatego dziś zamiast siedzenia przed komputerem czy też telewizorem – polecam spacer do lasu lub na łąkę po kwiaty lipy do suszenia i na syrop. Unikajmy drzew rosnących przy drogach i na skrajach miast, ponieważ lipa sprawnie radzi sobie z wyłapywaniem ołowiu. Szukajmy drzew jak najdalej od miast i głównych arterii dróg.
Jak zrobić syrop z lipy i wzmocnić odporność?
Potrzebujemy ok 100g wyłącznie kwiatów lipy. W garnku zagotowujemy syrop, czyli wodę i cukier – zasada jest 1l wody na 1 kg cukru. Chociaż ja używam mniej do tego syropu – wyszło ok 500g cukru. Kwiaty zalewamy gorącym syropem, dodajemy sok z jednej cytryny i całość odstawiamy na 2-3 dni, nie zapominając, aby codziennie przemieszać nasz syrop z lipy. Następnie wlewamy go do czystych słoików i pasteryzujemy. Po otwarciu, syrop powinniśmy przechowywać w lodówce.
Pamiętajmy również, że napar ze suszonego kwiatu lipy jest świetnym „lekiem” napotnym przy gorączce, grypie czy chorobach górnych dróg oddechowych.






Obdaruj bliską osobę kursem, który pomoże jej się rozwijać lub przezwyciężyć codzienne problemy.







