Każda pora roku, z wyjątkiem zimy przynosi plon w postaci warzyw sezonowych. Mimo, że większość z nich można kupić przez cały rok, to tylko w pewnych okresach są wyjątkowo świeże, tanie i łatwo dostępne.

Warto korzystać z oferty warzyw sezonowych, gdy myślimy – "I co tu zrobić na obiad?". Można z nich uczynić danie główne, dodatek do niego, albo zjeść jako przekąskę między posiłkami.

Warzywa na szybko

  • Brokuł, kalafior, zielona fasolka, brukselka – każde z nich można ugotować w osolonej wodzie, a następnie polać odrobiną masła i posypać lekko zrumienioną bułką. Wersja dla osób na diecie – bez tłuszczu i bułki. Może być to uznane za danie główne, albo dodatek do ziemniaków z surówką. Z wymienionych składników, można także ugotować przepyszną zupę warzywną.
     
  • Gotowana kukurydza nie potrzebuje wiele, by być rozchwytywaną. Wystarczy odrobina soli i można zacząć się delektować jej smakiem.
     
  • Cukinia – można ją pokroić w plastry, obtoczyć w jajku i bułce, a następnie usmażyć na oleju. Świetna na kanapki, ale może też udawać kotlety do ziemniaków 😉 Cukinię można także wykorzystać jako bazę do lecza. Trzeba ją wtedy pokroić w kostkę (odrzucając wcześniej pestki) i udusić w głębokiej patelni razem z pieczarkami, cebulą i pomidorem. Po dodaniu przecieru pomidorowego i przypraw (oregano, pietruszka, pieprz i sól) będzie czymś w rodzaju bezmięsnego bigosu.
     
  • Sałata, pomidor i ogórek – jednym słowem mizeria, czyli wszystko to pokrojone w plastry (sałata rozdrobniona), do tego śmietana lub oliwa, trochę koperku, soli i pieprzu. Można zjeść z chlebem, lub potraktować jako dodatek do innego dania.
  • Groszek – smaczna przekąska, szczególnie lubiana przez dzieci. Jeśli macie taką możliwość, koniecznie posadźcie go we własnym ogrodzie.