Pszczoły na plastrze miodu

Z czego powstaje miód? Większość z was odpowie zapewne, że z nektaru kwiatów różnych roślin. W przypadku miodu spadziowego jest jednak zupełnie inaczej, pochodzi on bowiem ze spadzi, czyli soków roślin.

Może być to spadź zbierana bezpośrednio z roślin lub z mszyc, które to wgryzając się w rośliny i pijąc duże ilości ich soków wydalają też spadź. W Polsce miody spadziowe powstają z roślin iglastych, choć mogą być również wytwarzane przez pszczoły ze spadzi roślin liściastych.

Miody spadziowe powstające ze świerków, sosen czy modrzewi, mają inny kolor i aromat niż te z drzew owocowych czy liściastych. Podczas, gdy z drzew owocowych mają kolor złocistożółty i zapach płatków kwiatów, to z drzew liściastych cechują się niezbyt przyjemnym smakiem. Natomiast miód spadziowy z drzew iglastych ma aromat żywiczny i łagodny smak. Jego kolor jest bardzo ciemny, prawie czarny, często z odcieniem zielonkawym.

Miód spadziowy - właściwości lecznicze

Warto regularnie spożywać miód, bo zawiera on bardzo dużo substancji odżywczych, minerałów, witamin oraz pierwiastków, które potrzebne są każdego dnia.

 

Wejdź na drogę prostego życia – już teraz!

 

Podobnie jak pozostałe miody, miód spadziowy jest polecany ze względów leczniczych. Najczęściej  stosowany jest na dolegliwości dróg oddechowych. Jego działanie antyseptyczne, przeciwzapalne oraz wykrztuśne dobrze wpływa na przeziębienia jak i poważniejsze choroby, jak choćby zapalenie płuc. Spożywanie tego gatunku miodu także dobroczynnie wpływa na serce i układ krwionośny poprzez działanie przeciwmiażdżycowe. Miód spadziowy używany jest również na schorzenia stawów i układu nerwowego. Oczywiście polecany jest też w przypadku obniżonej odporności organizmu.

Niektórzy, spożywają miód spadziowy tylko i wyłącznie z powodu jego niespotykanego gdzie indziej aromatu i lekko słodkiego smaku.

Wzbogacanie posiłków, czy napojów miodem podnosi naszą odporność i działa dobroczynnie na serce. Jak każdy rodzaj miodu, ma działanie odtruwające i dlatego polecany jest osobom pracującym w warunkach szkodliwych, przy produkcji toksycznych substancji oraz osobom po kuracjach silnymi lekami, np. leki sterydowe, przeciwnowotworowe. Poza tym miód jest znacznie bardziej odżywczy niż cukier. Posiada więcej węglowodanów, choć mniej kalorii, dlatego warto zastąpić nim cukier stosowany do herbaty czy kawy.