Ostatnio wiele się mówi o zdrowym odżywianiu, produktach dostarczających organizmowi dużej ilości wartości odżywczych wspomagających walkę z wieloma chorobami. Czy jednak wiesz, że istnieją produkty, który dzięki swojej ujemnej kaloryczności z powodzeniem walczą z nadwagą i nie dopuszczają do przyrostu masy ciała?

Negatywne kalorie – co to jest?

 

To, że produkt zawiera negatywne kalorie nie oznacza, że nie posiada on kalorii, ale to, że podczas trawienia danego produktu organizm spala więcej kalorii niż przyswaja. Produkty o ujemnej kaloryczności są całkowitym przeciwieństwem tych zawierających puste kalorie, jak słodycze czy fast food, których spożycie dostarcza nam jedynie kalorii bez żadnych wartości odżywczych. Negatywne kalorie pochodzą z produktów, które z reguły są pożywne i wartościowe.

Spożywanie produktów, które powodują efekt ujemnej kalorii poprawia metabolizm i pomaga skutecznie zmniejszyć masę ciała. Są to zwykle produkty pochodzenia roślinnego o wysokiej zawartości wody i bogate w błonnik. Organizm potrzebuje więcej czasu na spalanie produktów bogatych we włókno pokarmowe, metabolizm pracuje na zwiększonych obrotach, a to umożliwia szybką utratę wagi.

KURSY ONLINE:
pokochaj-swojePokochaj Swoje Ciało
Więcej zdrowia, pewności siebie, radości życia i energii do działania

Chudnij jedząc produkty o ujemnej kaloryczności

 

Jeśli więc pragniesz zdrowo chudnąć, wzbogać swoją dietę o warzywa i owoce o wysokiej zawartości błonnika, których trawienie wymaga od organizmu spalania dużej ilości kalorii!

 

Oto pyszne, pożywne produkty, które powinny znaleźć się na twoim talerzu.

 

  • WARZYWA

 

 ujemne kalorie

 

Słodki ziemniak

Średniej wielkości batat zawiera 198 kcal, zawartość błonnika – 6,9 g

 

Czarna fasola (gotowana)

Pół szklanki ugotowanej czarnej fasoli zawiera 110 kcal, zawartość błonnika – 5 g

 

Brokuł (gotowany)

100-gramowa porcja brokułów zawiera 30 kcal, zawartość błonnika – 3 g

 

Sałata rzymska (surowa)

100-gramowa porcja sałaty rzymskiej (ok. 3 liście) zawiera 18 kcal, zawartość błonnika – 2,1 g

 

Seler naciowy (surowy)

Jedna średniej wielkości łodyga selera naciowego zawiera 8 kcal, zawartość błonnika – 0,8 g

 

Marchewka (surowa)

Średniej wielkości marchewka zawiera 15 kcal, zawartość błonnika – 1,6 g

 

Pomidor (surowy)

Średniej wielkości pomidor ze skórką zawiera 32 kcal, zawartość błonnika –2 g

 

Ogórek zielony (surowy)

Średniej wielkości ogórek zielony ze skórką zawiera 25 kcal, zawartość błonnika – 1 g

 

 

  • OWOCE

 

negatywne kalorie

 

Maliny

100-gramowa porcja truskawek zawiera 41 kcal, zawartość błonnika – 6,7 g

 

Jeżyny

Garść jeżyn (ok 65 g) zawiera 30 kcal, zawartość błonnika – 3,5 g

 

Jagody

Garść jagód leśnych (ok 50 g) zawiera 23 kcal, zawartość błonnika – 1,6 g

 

Truskawki

100-gramowa porcja truskawek zawiera 31 kcal, zawartość błonnika – 2 g

 

Śliwki

100-gramowa porcja wgierek (ok. 8 owoców) zawiera 48 kcal, zawartość błonnika – 1,4 g

 

Grapefruit

Jeden spory czerwony grapefruit zawiera 109 kcal, zawartość błonnika – 4,2 g

 

Gruszka

Średniej wielkości gruszka ze skórką zawiera 74 kcal, zawartość błonnika – 4 g

 

Jabłko

Średniej wielkości jabłko ze skórką zawiera 90 kcal, zawartość błonnika – 2-3 g