Brownie – niebo w gębie, idealny deser na wszelkie okazje. 😊 Przedstawiamy przepis na prawdziwe amerykańskie brownie z własnoręcznie zrobioną polewą. Przepis jest prosty, nie może się nie udać!
No to zaczynamy.
Przepis na brownie
Składniki na ciasto:
1 kostka masła
niecała szklanka cukru (biały lub trzcinowy)
3 jajka
1 łyżeczka cukru waniliowego
pół szklanki mąki
pół szklanki gorzkiego kakao
opcjonalnie garść bakalii (rodzynki, orzechy laskowe, skórka pomarańczy…)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na polewę do brownie:
3 łyżki miękkiego masła
3 łyżki gorzkiego kakao
1 łyżka miodu
1 łyżeczka waniliowego aromatu do ciast
1 szklanka cukru pudru
Jak zrobić brownie? Procedura przygotowania krok po kroku:
Zanim zaczniesz, rozgrzej piekarnik do ok. 180 stopni.
Na piecu w rondlu rozpuść masło. Zdejmij z pieca, wmieszaj do masła cukier, rozbełtane jajka, cukier i cukier waniliowy. Do tej masy ubijając dodaj kakao, mąkę proszek do pieczenia i odrobinę soli, a kiedy będzie gładka wmieszaj bakalie. Gotową masę wyłóż na wysmarowaną masłem blachę.
Włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz 25-30 minut.
Jak zrobić polewę do brownie?
Połącz ze sobą masło, kakao, miód, waniliowy aromat do ciast i cukier puder. Wymieszaj na gładką masę. Polej ciasto, kiedy jest jeszcze gorące.
Brownie gotowe – smacznego!