Pierniczki świąteczne to nie tylko coś, co połechce nasze podniebienie, ale również doskonały sposób na rodzinną integrację. Ich przygotowanie to świetna zabawa – dla dużych i małych. Dziś w roli Szefa Kuchni – Wiktor!
Z czym wam się kojarzą święta? Może z pierniczkami? Jeśli w waszym domu była tradycja wspólnego pieczenia pierników – pamiętacie na pewno, ile to frajdy może sprawić. Warto praktykować świąteczne rytuały, bo to one składają się na wyjątkową i niepowtarzalną atmosferę. Do dzieła więc – bierzmy się za słodką pracę:)
Przepis na pierniczki świąteczne
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 1/2 margaryny
- 3/4 szklanki miodu
- 1 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie przyprawy do pierników
- 2 łyżeczki kakao
Świąteczne pierniczki – wykonanie:
Wszystkie składniki wymieszać i wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i nie będzie się kleić do rąk. Rozwałkować na grubość około 0,5 cm i wycinać pierniczki. Piec 10 min w temperaturze 180 stopni C. Z podanych składników można upiec ok. 50 szt. pierniczków. Gotowe pierniki można udekorować kolorowym lukrem, kolorowymi cukierkami, bakaliami i tym, co wam wasza pomysłowość podpowie.
Smacznego!!! Życzą Ania, Radek, Wiktor i Emilka Bąk:)