Placki z dyni odkryłam rok temu – wcześniej jakoś nie przyszło mi do głowy, że można z niej wyprodukować coś tak smacznego. Poczęstowana przez koleżankę, podpatrzyłam przepis… i dodałam do swojego jadłospisu ten dyniowy przysmak. Teraz polecam go Wam!

Placki z dyni są bardzo proste z wykonaniu, a zarazem smaczne. Mają słodkawy posmak i wiem, że niektórzy przyrządzają je i podają w wersji deserowej. Ja jednak wolę ich formę wytrawną i mam nadzieję, że wy również dacie się dziś na taką skusić.

 

Przepis na placki z dyni

Nie podam wam składników wyliczonych co do grama – bo jest to przepis z gatunku "na oko" – trudno coś tu popsuć:) Nie stresujcie się.

Na 2 głodne osoby (duża porcja) potrzebuję zwykle:

  • kawałek dyni – ok. kg
  • kilka ząbków czosnku (zależy jaką intensywność jego smaku lubicie)
  • pieprz, sól, pietruszka 
  • oliwa z oliwek
  • ok. 3 jajka
  • mąka
  • preferowany przez was olej/oliwa do smażenia

 

Wykonanie:

  1. Dynię obieram z łupki, kroję na fragmenty ułatwiające trzymanie ich w dłoni.
  2. Trę dynię na grubych/lub średnich oczkach tarka (można użyć do tego robota kuchennego).
  3. Czekam chwilkę, żeby sok się zebrał i go wylewam (żeby masa nie była zbyt wodnista).
  4. Dodaję ok. 3 ząbki czosnku (przepuszczone wcześniej przez praskę), przyprawy oraz z 2 łyżki oliwy. 
  5. Dodaję jajka – wcześniej dobrze "rozbite" w innym naczyniu. 
  6. Mieszam wszystko dokładnie. 
  7. Dodaję mąkę – najpierw ok. duże 3 łyżki; sprawdzam, czy konsystencja nie jest za rzadka. Jeśli masa jest dość spójna, gęsta – można przejść do smażenia. Jeśli nie… nieco mąki się jeszcze przyda.
  8. Na patelnię wlewam olej; czekam, aż się rozgrzeje. Łyżką nabieram dyniową masę i opuszczam na patelnię – lekko przyklepując później, by powstał płaski placuszek. Placki z dyni smaży się podobnie, jak te ziemniaczane – jeden obok drugiego, na złoty kolor z obu stron. 

 

Jeśli macie taką możliwość – można je smażyć na 2 patelnie – będzie szybciej. Po wyjęciu – warto je układać na talerzu, na którym umieszczono wcześniej ręcznik papierowy. Pozbędziecie się w ten sposób nadmiaru tłuszczu.

Z czym podawać placki z dyni?  

Robię najprostszy możliwy sos czosnkowy – kilka łyżek gęstej śmietany i przepuszczony przez praskę czosnek mieszam ze sobą, dodaję pieprz i sól… Gotowe:)

Placki z dyni są pyszne… Spróbujcie! 

ZOBACZ TEŻ:
tarta z dynią i serem pleśniowymTarta z dynią i serem pleśniowym
Karolina Miśniak