Placki z dyni odkryłam rok temu – wcześniej jakoś nie przyszło mi do głowy, że można z niej wyprodukować coś tak smacznego. Poczęstowana przez koleżankę, podpatrzyłam przepis… i dodałam do swojego jadłospisu ten dyniowy przysmak. Teraz polecam go Wam!
Placki z dyni są bardzo proste z wykonaniu, a zarazem smaczne. Mają słodkawy posmak i wiem, że niektórzy przyrządzają je i podają w wersji deserowej. Ja jednak wolę ich formę wytrawną i mam nadzieję, że wy również dacie się dziś na taką skusić.
Przepis na placki z dyni
Nie podam wam składników wyliczonych co do grama – bo jest to przepis z gatunku "na oko" – trudno coś tu popsuć:) Nie stresujcie się.
Na 2 głodne osoby (duża porcja) potrzebuję zwykle:
- kawałek dyni – ok. kg
- kilka ząbków czosnku (zależy jaką intensywność jego smaku lubicie)
- pieprz, sól, pietruszka
- oliwa z oliwek
- ok. 3 jajka
- mąka
- preferowany przez was olej/oliwa do smażenia
Wykonanie:
- Dynię obieram z łupki, kroję na fragmenty ułatwiające trzymanie ich w dłoni.
- Trę dynię na grubych/lub średnich oczkach tarka (można użyć do tego robota kuchennego).
- Czekam chwilkę, żeby sok się zebrał i go wylewam (żeby masa nie była zbyt wodnista).
- Dodaję ok. 3 ząbki czosnku (przepuszczone wcześniej przez praskę), przyprawy oraz z 2 łyżki oliwy.
- Dodaję jajka – wcześniej dobrze "rozbite" w innym naczyniu.
- Mieszam wszystko dokładnie.
- Dodaję mąkę – najpierw ok. duże 3 łyżki; sprawdzam, czy konsystencja nie jest za rzadka. Jeśli masa jest dość spójna, gęsta – można przejść do smażenia. Jeśli nie… nieco mąki się jeszcze przyda.
- Na patelnię wlewam olej; czekam, aż się rozgrzeje. Łyżką nabieram dyniową masę i opuszczam na patelnię – lekko przyklepując później, by powstał płaski placuszek. Placki z dyni smaży się podobnie, jak te ziemniaczane – jeden obok drugiego, na złoty kolor z obu stron.
Jeśli macie taką możliwość – można je smażyć na 2 patelnie – będzie szybciej. Po wyjęciu – warto je układać na talerzu, na którym umieszczono wcześniej ręcznik papierowy. Pozbędziecie się w ten sposób nadmiaru tłuszczu.
Z czym podawać placki z dyni?
Robię najprostszy możliwy sos czosnkowy – kilka łyżek gęstej śmietany i przepuszczony przez praskę czosnek mieszam ze sobą, dodaję pieprz i sól… Gotowe:)
Placki z dyni są pyszne… Spróbujcie!