Krem czekoladowy zrobiony m.in. z awokado? To nie pomyłka. Ten ciekawy przepis spodoba się nie tylko fanom zdrowego odżywiania, ale również łasuchom, dla których dzień bez słodkości jest dniem straconym!

Ten krem czekoladowy nie zawiera cukru, masła, mleka, mąki margaryny i innych mało zdrowych rzeczy. Sama natura, 3 składniki i 3 minuty pracy, aby je połączyć. Czy to nie jest genialne? 
 
Na jedną porcję potrzebujemy jedno dojrzałe awokado. Jeśli chcemy zrobić więcej, wystarczy zwiększyć odpowiednio ilość składników w przepisie. Do tego dorzucamy dwie łyżki ciemnego kakao i łyżkę płynnego miodu, oraz łyżkę syropu klonowego (jak ktoś lubi słodsze, to można dodać nieco więcej). Można użyć samego miodu lub samego syropu klonowego. Można dodać więcej kakao, jeśli ma być mocno czekoladowy. Składniki najlepiej połączyć za pomocą miksera (blendera). Jeśli nie macie – można to zrobić nawet i widelcem, ale wtedy potrwa to nieco dłużej.
KURSY ONLINE:
proste-zycieProste Życie
Porządek w głowie, życiu i domu
Sprawdź!

Jak widzicie awokado to nie tylko osławione guacamole. Jest wyborne na słodko! Nawet jeśli nie jesteś fanem awokado – ten przepis zasmakuje Ci na pewno, po prostu nie czuć tu w ogóle awokado. Ponadto taki deser to samo zdrowie – awokado jest uważane za pożywienie doskonałe, czyli superfood:
 
  • zawiera zdrowe tłuszcze (w tym Omega-3), sprzyjające zdrowemu sercu, młodości i szczupłej sylwetce, zapobiega też chorobie Alzheimera z uwagi na zawartość wit. E
  • zawiera sterole roślinne, które obniżają poziom cholesterolu
  • zawiera foliany zapobiegające udarom i niezbędne kobietom ciężarnym
  • zawiera luteinę korzystną dla zdrowych oczu
  • ma 30% więcej potasu niż banany, sprzyja regulacji ciśnienia krwi
  • zawiera spore ilości glutationu, najważniejszego antyutleniacza w naszym ciele, co sprzyja podnoszeniu odporności i działa antynowotworowo

Jak zrobić krem czekoladowy?

Składniki:
jedno dojrzałe awokado
2 łyżki ciemnego kakao
1 łyżka płynnego miodu naturalnego
1 łyżka syropu klonowego
 
Wykonanie:
Awokado nacinamy nożem wzdłuż, dzieląc na połówki. Wyjmujemy pestkę. Łyżką wydrążamy dokładnie cały miąższ. Do miksera wrzucamy miąższ awokado, dodajemy pozostałe składniki. Miksujemy 2 minuty.
 
Krem podajemy udekorowany owocami. Używamy jako dip do owoców, składnik innego deseru, krem do ciasta. Taki deser można wcinać bez poczucia winy, nawet codziennie! Smacznego!
 
 
Powyższa treść i zdjęcie pochodzi ze strony www.AkademiaWitalnosci.pl