W królestwie pokarmów roślinnych wiele jest takich, które zasługują na naszą szczególną uwagę. Można je określić mianem superfood, ponieważ ich właściwości i wpływ na nasz organizm jest niebywale korzystny! Co powinniśmy często zapraszać na nasz stół i dlaczego? 

Śmieciowe jedzenie otacza nas z każdej strony – pozbawione składników odżywczych, naszpikowane chemią zwykle bardziej szkodzi, niż dodaje nam sił, usprawnia nasz system odpornościowy czy pomaga zachować sprawność ciała i umysłu. Jak jedząc takie rzeczy możemy być zdrowi? Dokonujmy świadomych zakupów pamiętając, że w zdrowym ciele zdrowy duch…-  bez zdrowego jedzenia zaś, żadne z nich nie jest dla nas osiągalne…

Superfood – dobroczynna dawka zdrowia

"Superżywność" (ang. superfood) to żywność niebywale bogata w składniki odżywcze, stymulująca nasz organizm do prawidłowego funkcjonowania i walki z chorobami (można ją traktować, jako profilaktykę wielu chorób m.in. przewodu pokarmowego, cukrzycy, nadciśnienia czy nowotworów). Jedzenie określane tym mianem zawiera duże dawki witamin, minerałów, antyoksydantów i innych wartościowych dla nas składników. Całkowicie naturalne i niskokaloryczne może być traktowane, jako swego rodzaju „bomba” zdrowia. 
 
Wiele jest warzyw, owoców, zbóż czy innego typu roślin, które warto wpisać na stałe do naszej diety. Dziś wybraliśmy i przedstawiamy kilka z nich, abyście mogli się przekonać, że „leki” nie pochodzą tylko z apteki – ale można je również kupić w sklepie ekologicznym czy od znajomego rolnika.   
KURSY ONLINE:
proste-zycieProste Życie
Porządek w głowie, życiu i domu
Sprawdź!

 
  • Orzechy włoskie – zawierają wiele ważnych składników odżywczych, takich jak błonnik, białka i tłuszcze omega-3. Olej z orzechów włoskich pomaga również obniżyć wysoki poziom trójglicerydów oraz ma działanie przeciwzapalne (pomocny przy leczeniu reumatoidalnego zapalenia stawów). Właściwości przeciwzapalne i utleniające orzecha są również badane pod kątem ich przydatności w procesie zapobiegania raka piersi. 
     
  • Awokado – pełne witaminy  E, K, H, PP, potasu, kwasu foliowego i zdrowych tłuszczy. Wzmacnia krążenie i serce. Obniża poziom trójglicerydów oraz zły cholesterol. Pomaga wyregulować rytm serca i ciśnienie tętnicze. Usprawnia metabolizm wątroby i pobudza wydzielanie soku żołądkowego.            
     
  • Jarmuż – bogaty w wapń, luteinę, żelazo i witaminy A, C i K. Podobnie jak brokuły i inne warzywa kapustowate zawiera sulforafan, związek posiadający właściwości przeciwnowotworowe. Zawiera silne przeciwutleniacze i działa przeciwzapalnie. 
     
  • Aloes – liście tej rośliny są wyjątkowo wartościowe – w nich bowiem znajdują się m.in.: wapno, magnez, cynk, selen, chrom, wiele aminokwasów i witamin (m.in. A, B1, B2 , B3, B6, B12, C, E i K) oraz błonnik, enzymy i sterole. Aloes reguluje pracę przewodu pokarmowego. Szczególnie polecany dla osób pragnących poprawić odporność swojego organizmu lub tych, którzy chcą uregulować sobie poziom cukru we krwi, obniżyć cholesterol lub wpłynąć na przyśpieszenie gojenia się ran.
     
  • Kurkuma – jest podstawą indyjskich diet. Wykazano, że ma ona wiele właściwości przeciwnowotworowych oraz działanie przeciwzapalne. Zawarte w niej substancje wykazują silne działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne. 
     
  • Czosnek – jest jednym z najstarszych znanych roślin ogrodniczych. Stosowany w leczeniu wielu problemów zdrowotnych, takich jak wysokie ciśnienie krwi, wysoki poziom cholesterolu, miażdżyca, przeziębienia. W badaniach naukowcy odkryli, że im więcej czosnku się je, tym bardziej zmniejsza się ryzyko rozwoju niektórych rodzajów raka. Naturalny antybiotyk – pomaga zwalczać choroby pochodzenia bakteryjnego i wirusowego, niszczy również grzyby i drożdże.
     
  • Korzeń imbiru – stosowany w tradycyjnej medycynie azjatyckiej w leczeniu bólów brzucha, nudności i biegunki. Pobudza układ odpornościowy. Wykorzystywany w leczeniu reumatoidalnego zapalenia stawów, zapalenia kości i mięśni. 
     
  • Spirulina – alga morska. Zawarty w niej chlorofil odtruwa, usuwając z organizmu metale ciężkie, a fikocyjanina pobudza produkcję komórek macierzystych szpiku kostnego, które mogą być potem przekształcone w komórkę każdego organu ludzkiego. Glon ten to najlepiej przyswajalne białko w przyrodzie (jego przyswajalność to 70 proc). Zawiera ogromne ilości beta-karotenu.
     
  • Jagody goji – jedne z najzdrowszych znanych owoców, bogate źródło witamin i mikroelementów. Wpływają na podniesienie poziomu odporności organizmu, opóźniają procesy starzenia, dobroczynnie oddziałują m.in. na pracę układu trawiennego i wzrok. Mają silne działanie antyoksydacyjne.

Zdrowie na talerzu

Warto znać i wykorzystywać właściwości jedzenia, by zapewnić sobie lepszy stan zdrowia, skóry – przedłużyć młodość i pozytywnie wpływać na stan naszego ducha. Profilaktyka się opłaca. Oprócz wykonywania badań, uprawiania sportu nie zapominajmy o tym, jak wielką wartością jest odpowiednia dieta i wykorzystywanie bogactwa, jakie otrzymujemy w darze od natury. Wykorzystujmy superfood na zdrowie!
 
 
W oparciu o:
Stacy Kennedy, The 7 Healthiest Plant Foods on the Planet, www.rebootwithjoe.com/the-7-healthiest-plant-foods-on-the-planet
Dorota Mierzejewska, Superżywność – 7 najzdrowszych produktów, zwierciadlo.pl
Ewa Mlecz, Superfood, czyli super zdrowa żywność, http://ciekawnik.pl/nasze-zdrowie/1023-superfood-superzywnosc#
 
 
* Artykuł nie stanowi  porady medycznej, lekarskiej czy farmaceutycznej. Czytelnik przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji co do leczenia, powinien skonsultować się (w zależności od potrzeb) z lekarzem lub farmaceutą.