Otacza nas wiele roślin, które cieszą nasze oko. Okazuje się jednak, że mogą cieszyć i podniebienie! Trzeba tylko wiedzieć, co można zjeść i jak to przyrządzić. Książka Łukasza Łuczaja „Dzika kuchnia” przyda się każdemu, kto chciałby poeksperymentować w kuchni i odkryć niepowtarzalne smaki!

To praktyczny przewodnik po ponad sześćdziesięciu dzikich roślinach jadalnych Polski, takich jak: bez, brzoza, chmiel, czosnek niedźwiedzi, czeremcha, klon, łopian, pokrzywa, podbiał, tatarak i wiele, wiele innych. Każdy rozdział wyjaśnia, gdzie szukać danego gatunku i jak go rozpoznać, które części rośliny są jadalne, podaje informacje na temat okresu zbioru, substancji czynnych i właściwości farmakologicznych rośliny, a także jej tradycyjnego i współczesnego użytkowania w różnych kulturach.

Jak to zjeść?

„Dzika kuchnia” Łukasza Łuczaja łączy w sobie funkcję zielnika i książki kucharskiej. Znajdziecie w niej niepowtarzalne przepisy na m.in. krupnik z nasion babki, nalewkę z owoców barszczu, pierogi z liśćmi bukowymi, japońskie ciasteczka z bylicą, rosyjskie powidło z czeremchy, piwo łopianowe, gołąbki zawijane w liście funkii i szwedzką zupę różaną. Brzmi ciekawie? 🙂

Gdyby ktoś z was testował któryś przepis, koniecznie podzielcie się z nami wrażeniami:)

Pięknych zdjęć nigdy dość

Od strony wizualnej książka również powinna wam się spodobać – została bogato ilustrowana zdjęciami i rycinami. Do tego, będziecie mogli przeczytać w niej pasjonujące zapiski i rozmyślania autora o miejscu człowieka w przyrodzie oraz poszukiwaniu natury i ucieczki od cywilizacji.

 

Książka ma 320 stron, setki zdjęć.

Więcej o Łukaszu Łuczaju i innych jego niepowtarzalnych książkach przeczytać możecie na stronie www.luczaj.com